Nevidljivu skulpturu koja je djelo talijanskog umjetnika Salvatorea Garaua nedavno je na dražbi kupio kolekcionar umjetnina za nevjerojatnih 15.000 eura, odnosno oko 112.000 kuna.

Djelo nazvano "Ja sam" u suštini predstavlja prazninu, prostor koji zapravo zauzima energija skulpture, piše Oddity Central.

Pitate se što će novi vlasnik ove nevidljive skulpture dobiti za svoj novac? Pa, ako govorimo o vidljivim, opipljivim stvarima, dobit će potvrdu o autentičnosti koja dokazuje da je "Ja sam" vlasništvo kupca.

Kako zadržati nevidljivu skulpturu? Umjetnik predlaže da se njegovo djelo pohrani u posebnu prostoriju bez zapreka veličine oko 150 x 150 centimetara. Posebna rasvjeta i kontrola temperature nisu obavezni jer se radi o nematerijalnom djelu.

Praznina je prostor pun energije

"Uspješan ishod dražbe svjedoči o neosporivoj činjenici: praznina nije ništa drugo nego prostor pun energije, pa čak i ako ga ispraznimo i ništa ne ostane, prema Heisenbergovu principu nesigurnosti da ništavilo ima težinu", rekao je Salvatore Garau za talijanske medije.

"Skulptura stoga ima energiju koja se kondenzira i pretvara u čestice, ukratko, u nama! Kad odlučim ‘izložiti’ nematerijalnu skulpturu u danom prostoru, taj će prostor koncentrirati određenu količinu i gustoću misli u točno određenoj točki, stvarajući skulpturu koja će samo iz mog naziva poprimiti najrazličitije oblike. U konačnici, zar ne dajemo oblik Bogu kojeg nikada nismo vidjeli?", zaključio je umjetnik.