TURISTIČKI BOOM / Hrvati otvorili novčanike: Za putovanja potrošili nevjerojatnih 2,2 milijarde eura

Image
Foto: Zvonimir Barisan/Pixsell

U prosjeku su na putovanjima trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu

15.6.2024.
8:58
Zvonimir Barisan/Pixsell
VOYO logo

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na jednodnevnim putovanjima 387 milijuna eura, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i da oko 51 posto stanovnika nije uopće putovalo zbog nedostatka novca.

Kako u tim podacima nema usporedbe s godinom prije (2022.), iz DZS-a napominju da su podaci za 2023. procijenjeni prema rezultatima popisa stanovništva iz 2021., dok su prethodno objavljeni podaci procijenjeni na temelju popisa 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je, dodaju, nastao prekid u vremenskoj seriji podataka, pa podaci za 2023. nisu usporedivi s podacima za prethodne godine, a za potrebe ove statistike u 2023. su proveli četiri vala istraživanja (tromjesečno) telefonskim intervjuima uz podršku računala na reprezentativnom uzorku od ukupno 22 tisuće stanovnika Hrvatske u dobi od 15 i više godina.

Image
STAVILI ANKETU /

Pomama Srba za nekretninama na Jadranu, bacili oko na Opatiju. Ali svaki drugi zacementirano kaže: 'Ne!'

Image
STAVILI ANKETU /

Pomama Srba za nekretninama na Jadranu, bacili oko na Opatiju. Ali svaki drugi zacementirano kaže: 'Ne!'

Na puno više privatnih putovanja potrošeno 1,7 milijardi eura, na poslovnim 458 mil. eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima DZS-a, hrvatski građani su na višednevnim privatnim i poslovnim putovanjima po Hrvatskoj i u inozemstvu u 2023. prosječno po putovanju trošili oko 386 eura ili oko 68 eura po danu.

Od ukupnih 5,7 milijuna njihovih višednevnih putovanja (s dva i više noćenja), pet milijuna bilo je privatnih, na kojima su građani ukupno potrošili 1,7 milijardi eura, od čega 921 milijuna eura na 3,2 milijuna putovanja po Hrvatskoj, a 815 milijuna eura na 1,7 milijuna putovanja u inozemstvu, i to najviše u BiH, zatim u Italiji, Sloveniji te Njemačkoj i Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poslovnih 684 tisuće putovanja u 2023. građani Hrvatske potrošili su 458 milijuna eura, a i na ta su putovanja više išli u Hrvatsku nego u inozemstvo.

Više od pola stanovnika nije išlo ni na jedno višednevno putovanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci DZS-a pokazuju i da više od polovice stanovnika Hrvatske u 2023. ili oko 51 posto nije išlo ni na jedno višednevno putovanje, i to najviše zbog nedostatka novca.

Od njih oko 49 posto ili 1,6 milijuna osoba u dobi od 15 i više godina koji su išli lani bar na jedno višednevno putovanje, nešto malo više bilo je žena (833 tisuće) nego muškaraca (797 tisuća), po dobi najviše njih je bilo od 35 do 54 godine, i najviše su putovali automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina njih ili 1,3 milijuna išla je na putovanja s četiri i više noćenja i to najviše u ljetnim mjesecima, uz najčešći motiv putovanja posjet rodbini i prijateljima te odmor na moru, pa su i najčešće noćili kod rodbine i prijatelja.

Na 6,9 milijuna jednodnevnih putovanja potrošeno 387 milijun eura

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim na višednevna, stanovnici Hrvatske su u 2023. putovali i na jednodnevnih 6,9 milijuna putovanja, od čega je 6,5 milijuna bilo privatnih, a 438 tisuća poslovnih, za koja su ukupno potrošili oko 387 milijuna eura.

Od privatnih putovanja većinu su ili 5,5 milijuna ostvarili po Hrvatskoj, uz izdatke od ukupno 257 milijuna eura, dok su na jednodnevnim putovanjima u inozemstvu potrošili 90 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poslovnih jednodnevnih 438 tisuća putovanja izdaci su im iznosili ukupno 41 milijun eura, od čega je većina ili 29 milijuna eura 'ostala' u Hrvatskoj za 344 tisuće tih putovanja po Hrvatskoj.

POGLEDAJTE VIDEO Pošto kuglica sladoleda? Cijene na Kvarneru iste kao i prošle godine, turisti oduševljeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo