Ukrajinski poslanik nazvao Milu Kunis "prljavom Jevrejkom"

Antisemitizam na facebook-u

21.12.2012.
22:23
VOYO logo

Ukrajinski poslanik Igor Mirošičenko ostavio je antisemitku poruku na svom Facebook profilu u kojoj kaže da glumica nije prava Ukrajinka, nazvavši je "zhydovka" što u prevodu sa ukrajinskog znači "prljava Jevrejka", terminom koji se korisi još iz vremena Holokausta.

Ukrajinski Jevreji su protestovali zbog klevete, dok Vlada Ukrajine na to kaže da Mirošičenkov način izražavanja nije bio uvredljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Sajmon Vizenhal centar u Los Anđelesu je uputio oštro formulisano pismo premijeru istočnoevropskih naroda, moleći ga da prigovori protiv gnusnog antisemitizma koji je ukrajinski političar uputio rođenoj Ukrajinki Mili Kunis.

U pismu dva rabina koji su povezani sa organizacijom za ljudska prava piše - Porodica Mile Kunis, kao i više hiljada drugih ukrajinskih jevrejskih porodica napustilo je Ukrajinu pre svega zbog anti-semitizma. Danas je ona poštovana američka glumica kojoj bi Ukrajina trebalo da se izvini. Tragično je da su, čak i posle Holokausta i propasti Sovjetskog Saveza, mržnja i antisemitizam još uvek snažni u toj zemlji.-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu se zaključuje - Trebalo bi javno osuditi ovaj napad i preduzeti mere kako bi se pobedile ksenofobične snage koje ugrožavaju vašu demokratiju.-

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo