U radnjama ima svega, samo nema kupaca

Zbog malih plata potražnja je slabija

29.6.2013.
10:21
VOYO logo

Kako pišu "Novosti", klizanje deviznog kursa poslednjih nedelja odrazilo se i na cene uvozne robe, a najpre sitnih kućnih aparata i bele tehnike. Istina, reč je o manjim, "puzajućim" poskupljenjima za jedan do dva odsto, koje trgovci sve češće primenjuju.

Potražnja za televizorima, šporetima, frižiderima, uprkos dobroj ponudi i sve češćim akcijskim popustima, sve je slabija. I mada nema zvaničnih podataka o prometu tehničke robe, prema izveštajima trgovaca, u proseku je za oko 30 odsto pala prodaja. To i ne čudu, jer istraživanja pokazuju da se u kriznim vremenima najpre odričemo skuplje robe, tehnike, nakita, automobila...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osetno je opala prodaja tehničkih urećaja, potvrđuju i u megamarketima, ali ne žele da preciziraju za koliko su manje prodali tih uređaja. Situacija je, međutim, daleko teža u specijalizovanim trgovinama, gde je veliki zastoj u prometu i dosta robe na zalihama. Ipak, mnogi od njih tvrde da uobičajeno posluju.

- Što se promena cena tiče, situacija je ista kao i ranije, roba koja je već ocarinjena i koja se trenutno nalazi u našim magacinima neće menjati svoju vrednost zbog promene kursa - rekao je za "Novosti" Nikola Rusković, pi-ar menadžer "Tehnomanije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ali na cene robe iz novih kontingenata, koji budu pristizali, kurs evra će imati efekat. "Tehnomanija" neće menjati cene proizvoda koji se već nalaze u magacinima, bez obzira na promenu evra u tom trenutku. -

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo