Srpski i ruski patrijarh kritikovali vlast u Srbiji

„Vlast u Srbiji okrenuta Zapadu, umesto moćnoj Rusiji“

17.7.2013.
14:27
VOYO logo

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej i patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC) Kiril kritikovali su danas, u susretu u Moskvi, stav srpskog rukovodstva o Kosovu, prenosi "Beta".

- Naše sadašnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da njihovu svest veže za moćnu rusku istoriju, rusku crkvu -, rekao je srpski patrijarh u susretu, u rezidenciji ruskog patrijarha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril uzvratio je da se slaže sa stavom poglavara SPC, Svetog arhijerejskog sabora i Svetog sinoda SPC o Kosovu.

- Mi sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše, tim pre javno -, ukazao je ruski patrijarh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavar SPC se nalazi u zvaničnoj poseti Rusiji, na poziv poglavara RPC, i predvodi delegaciju SPC koja će učestvovati u obeležavanju 1025 godina krštavanja Rusije.

Patrijarh Irinej je pozvao RPC i rusko rukovodstvo da pomognu "u očuvanju Kosova i Metohije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Molimo vas, i preko vas, državno rukovodstvo Rusije da nam pomognete da sačuvamo Kosovo i Metohiju -, rekao je patrijarh Irinej u razgovoru sa patrijarhom RPC.

Patrijarh Kiril je kazao da RPC "bezrezervno podržava pravedan stav SPC" i da je to "zajednički stav".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Patrijarh Irinej je kazao da "odricanje od Kosova znači odricanje od istorije, kulture, duhovnosti" i da se crkva "moli iz sve snage da zadržimo Kosovo i Metohiju".

Patrijarh Kiril rekao je da će nastaviti dijalog sa ruskim, ali i rukovodstvima drugih država, o odbrani stava da Kosovo ostane u okvirima Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da treba razmisliti o modelima rešenja situacije na Kosovu i Metohiji, ali tako da daje čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje svetinja SPC.

U nalaženju takvog modela, prema njegovim rečima, treba da učestvuje i SPC "koja nosi duhovnu i moralnu odgovornost za ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegacija SPC na čelu sa patrijarhom Irinejom će u okviru proslave 1025. godišnjice krštenja Rusije, tokom 13-dnevne posete, posetiti pored Rusije i Ukrajinu i Belorusiju.

U tim svečanostima učestvuju i delegacije drugih pravoslavnih crkava, a duhovne poglavare primiće predsednici sve tri zemlje Vladimir Putin, Vladimir Janukovič i Aleksandar Lukašenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo