SAD / neće veliku Albaniju?

SAD opominju na raspaljivanje strasti Albanaca na Balkanu

16.12.2012.
2:09
VOYO logo

Sjedinjene Države osudile su "nacionalističku retoriku" albanskih političkih lidera u kojoj se nagoveštava stvaranje "Velike Albanije" što zabrinjava njihove susede, i ponovile čvrsto protivljenje svakoj izmeni granica na Balkanu.

Američki ambasador u Tirani Aleksander Arvizu upozorio je danas na "nesrećno" jačanje nacionalističke retorike albanskih političara uoči izbora koji se odrzavaju iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Želim da budem potpuno jasan: SAD ne podržavaju izmenu nacionalnih granica na Balkanu. Svako nastojanje u tom smislu bilo bi kontraproduktivno i destabilizirajuće - rekao je Arvizu na konferenciji o regionalnoj bezbednosti organizovanoj u Tirani. On je rekao da govor o "iluzornoj Velikoj Albaniji" skreće pažnju sa pravih problema sa kojima se Albanija suočava danas.

Raspaljivanje međunacionalne napetosti može destabilizovati Balkan, rekao je Arvizu povodom poziva jedne male nacionalističke partije da se održi referendum o ujedinjenju Albanije s Kosovom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Sali Beriša je nedavno izazvao nezadovoljstvo Grčke govorom o "albanskim zemljama" - delovima Grčke, Kosovu, Makedoniji, delovima Srbije i Crne Gore.

Vlasti u Tirani su kasnije navele da je govor Beriše povodom 100. godišnjice Albanije bio u istorijskom kontekstu. Beriša je obećao državljanstvo Albancima iz sveta, a potom povukao ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amabasador Arvizu je još rekao da ta retorika predstavlja "opasnu igru" i pozvao političke partije i njihove vođe da se koncentrišu na ono što kažu da im je važno, a to je evroatlantska integracija Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo