Raseljeni Srbi proslavili slavu u Prištini

Pozdravljali ih poznanici albanske nacionalnosti

Grupa raseljenih Srba s Kosova prošetala je centrom Prištine, pošto su u Hramu Svetog Nikole prisustvovali proslavi gradske slave.

U šetnji po prištinskom korzou, koja je protekla mirno, učestvovalo je nekoliko desetina Srba, javlja Beta. To je prvi put posle 1999. godine da se grupa Srba prošetala centrom Prištine.

Predsednica Kola srpskih sestara Zaga Pavlović rekla je da su Srbi zadovoljni što šetaju kroz svoj grad i da bi se mnogi od njih vrlo rado vratili na svoja stara radna mesta, ali da, nažalost, u gradu retko koga poznaju.

Srbe su tokom šetnje u nekoliko navrata zaustavljali njihovi poznanici, prištinski Albanci, s kojima su se nakratko pozdravili i evocirali uspomene iz života pre rata.

Šetnja se završila ispred zgrade vlade u centru grada, odakle je jedna grupa krenula autobusom nazad u Beograd, dok su raseljeni prištinski Srbi iz Niša i drugih gradova centralne Srbije otišli u obilazak prištinskog groblja.

Više od 100 raseljenih Srba, kao i preostali Srbi u Prištini i interno raseljeni Srbi u selima centralnog Kosova prisustvovali su liturgiji kojom je u Hramu Svetog Nikole u Prištini obeležena gradska slava.

Liturgiju su služili prištinski parosi Darko Marinković i Stevo Mitrić, sa sveštenstvom.

Obeležavanju slave prisustvovali su i predstavnici Srba koji učestvuju u kosovskoj vlasti, među kojima zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović i potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić.

U Prištini je pre rata živelo oko 42.000 Srba, a danas ih je ostalo pedesetak.

Povratak na Net.hr