Prvo obaranje aviona iz topa je delo Srbina

Raka Ljutovac začetnik srpske protivvazdušne odbrane

15.6.2013.
14:31
VOYO logo

U selu Poljni živi sećanje na Radoja Raku Ljutovca (1887-1968) - začetnika srpske protivvazdušne odbrane. On je upamćen kao prvi Srbin koji je oborio neprijateljski avion – iz topa.

Specijalna jedinica Vojske Kraljevine Srbije branila je Kragujevac sa Metinog brda tog 30. septembra 1915. godine. Među njima i redov Radoje Raka Ljutovac iz sela Poljna kod Trstenika. Tri neprijateljska aviona približavala su se iz pravca Lapova. Data je uzbuna. Srpski vojnici su pokušali da se odbrane puškama, ali je iz aviona poletelo 45 bombi. Većina se sručila na varoš, a 16 na Vojno-tehnički zavod. Raka se dohvati topa, okrene ga ka oblacima, opali i pogodi avion! Ne samo da top nije bio napravljen kao protivavionski, već je bio modifikovani turski, zaplenjen još 1912. godine. Avion marke „ferman“ bio je komandni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekord za Ginisa

Ovaj trenutak smatra se početkom srpske PVO, a ujedno je prema raspoloživim podacima prvo obaranje aviona iz topa na svetu!

- Komandant dade Raki konja da odjaše na lice mesta, više da ga ne bi sam ubio, jer se oglušio o naređenje i pucao iz topa iz čistog revolta! - svedoči, za Novosti, Zvonimir Ljutovac, praunuk Rakin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Avion je pao u Ulicu prestolonaslednika Petra. Raka je dojahao do olupine i salutirao poginulim vojnicima. E, to je bio moj pradeda. To je bio srpski vojnik".

Zaslužio je muzej

Ovih dana u Narodnom univerzitetu i Turističkoj organizaciji Trstenika ponovo se pominju ime Rake Ljutovca. Sprema se sređivanje rodne kuće ne bi li do 2015. godine, kada će biti obeležena 100. godišnjica Ljutovčevog podviga, a Poljna dobiti pravu spomen-kuću u znak sećanja na veliko ime svog meštanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posle obaranja aviona Radoje Ljutovac unapređen je u kaplara, a kasnije na Solunskom frontu i u narednika.

Odlikovan je Karađorđevom zvezdom, medaljama Albanska spomenica i Spomenica rata. Taj 30. septembar slavi se kao Dan Artiljerijsko-raketne jedinice Vojske Srbije, a kragujevačka kasarna nosi Rakino ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo