Poslednja šansa za „večite studente“

Rok za završetak studja je godinu dana

Oko 10.000 večitih studenata u Srbiji koji su fakultete upisali najkasnije 2005. ima još godinu dana roka da završi studije, piše “Blic“.

Ukoliko ne diplomiraju do 30. septembra sledeće godine, stari akademci moraće da se upišu na nove, bolonjske programe, polažu razliku i plate svaki ispit jer zauvek gube pravo školovanja na budžetu. Starim studentima koji su se u međuvremenu zaposlili ili osnovali porodice veoma teško ide ponovno zagrevanje stolice.

Ništa od onoga što je najavljivano kao pomoć za večite studente nije urađeno. Nemamo ispitne rokove svakog meseca. Počeo sam da radim još na trećoj godini studija i imao sam sve manje vremena za učenje. Kasnije, kada sam hteo da se vratim u kolosek, bilo je veoma teško -, priča Sloba B. (28), apsolvent Filološkog fakulteta u Beogradu.

Na Univerzitetu u Beogradu najavljuju da će se narednih meseci posebno posvetiti večitim akademcima tako što će angažovati studentske službe da ih pozivaju i da im pomognu da se vrate na fakultet. Uprkos najavama da će svi koji ne završe studije do 30.septembra 2014. zauvek izgubiti status studenta, to se neće dogoditi. U tom slučaju, više nikada neće moći da se školuju na budžetu, a da bi nastavili studije, moraće da se upišu na nove bolonjske programe.

Pre svega ćemo gledati da pomognemo onima koji su fakultete upisivali od 2000. godine pa nadalje. Onima koji studiraju 30 godina i koji imaju više od 10 ispita teško da može da se pomogne -, kaže za “Blic” prof. dr Nada Kovačević, prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Kolege sa Univerziteta u Novom Sadu pronašle su rešenje i za one koji imaju 10 ispita u zaostatku. Primera radi, na novosadskom FTN-u izdaju diplome starim studentima koji su do sada stekli 180 bodova, što je dovoljno za nivo bečelora.

Tako je neko sa tri godine studija dobio zvanje inženjer, dok će onaj koji završi sve četiri godine biti diplomirani inženjer.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr