Patrijarh se ogradio od Amfilohijevog molebana za pokoj vlade

Ni vladika Atanasije nije imao dozvolu SPC da mitinguje protiv Vlade Srbije

10.5.2013.
19:14
VOYO logo

Patrijarh Irinej ogradio se od svih izjava i činjenja mitropolita Amfilohija i penzionisanog vladike Atanasija Jeftića na mitingu protiv briselskog sporazuma, prenosi Tanjug.

- Mitropolit Amfilohije me je pitao da služi moleban u hramu i ja sam se sa tim saglasio. Sve drugo što je činjeno van hrama je njegova lična stvar i njegov lični istup iza kojih ne stojim ni ja, ni Sinod, ni Crkva - rekao je patrijarh Tanjugu a prenosi B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mitropolit je na protestu protiv briselskog sporazuma služio moleban tokom kojeg se pomolio "za upokojenje Vlade, Skupštine Srbije i poginule na Kosovu i Metohiji".

Upitan da prokomentariše izjavu penzionisanog vladike Atanasija Jeftića da ni ubijenog premijera Zorana Đinđića nije interesovala "nebeska Srbija", patrijarh je rekao da ga je i on, preko jednog od službenika Patrijaršije, pitao da li može da bude sa tim narodom na protestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ja mu na to pitanje nisam odgovorio i on nije imao moju dozvolu da nastupi u gradu Beogradu - rekao je patrijarh Irinej.

Ponašanje visokih dostojanstvenika Srpske pravoslavne crkve na današnjem mitingu osudio je i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić je na svom Tviter nalogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Teške reči danas u Beogradu. Zanemeo sam. Bog da nas sve sačuva - napisao je otac Sava.

Mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, služeći moleban za KiM, molio se za upokojenje Vlade i Skupštine Srbije i poginulih na KiM i da im se oprosti svaki greh voljni ili nevoljni, a penzionisani vladika Atanasije je nazvao državni vrh Srbije izdajnicima i rekao da se ponašaju kao Zoran Đinđić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verski analitičar Živica Tucić kaže za B92 da je šokiran činom mitropolita Amfilohija.

- Molitva za upokojenje može se reći za one koji više nisu živi. To je jedan izraz koji se pominje u opelima i pomenima. Za nekoga živoga se ne može reći da se moli da bude upokojen. Meni je ova izjava prosto šokantna. Ne znam šta bih drugo rekao. Nije smelo do nje da dođe, previše je time rečeno i mislim i nije smelo tako da se kaže. Neko bi ovo mogao ovo da protumači da se poziva da neko više ne bude na vlasti i u životu. Ja sam isuviše iznenađen ovakvom izjavom da bih mogao da komentarišem šta je mitropolit u stvari hteo da kaže - kazao je Tucić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tucić objašnjava i drugu činjenicu, koja otvara posebno pitanje, a to je da mitropolit Amfilohije, pošto dolazi iz druge eparhije ne bi trebalo da govori ili vrši verske službe na teritoriji eparhije koja nije njegova.

- Beograd je teritorija beogradske arhiepiskopije, znači patrijarha i ma koji episkop iz druge eparhije trebalo bi da ima saglasnost da na teritorije beogradske arhiepiskopije nešto kaže ili pak da obavi neki crkveni obred. Crkva sada duguje objašnjenje kako je do ovoga moglo da dođe i da nam razjasni takve reči i učestvovanje mitropolita Amfilohija na ovom skupu - zaključio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijaldemokratska unija, Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija osudile su poruke koje su Skupštini i Vladi Srbije na današnjem mitingu izneli mitropolit Amfilohije i umirovljeni vladika Atanasije.

Premijer Srbije Ivica Dačić je izjave pojedinih predstavnika SPC na mitingu ocenio kao neuobičajen i neprimeren gest prema državi u kojoj crkva i vlast imaju potpuno odvojene zadatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo