Novi zakon olakšava otpuštanje radnika?

Mač sa dve oštrice

4.6.2013.
21:56
VOYO logo

Izmenama Zakona o radu, koje bi trebalo da budu usvojene do kraja godine, država će omogućiti lakše otpuštanje zaposlenih. Poslodavac neće morati da isplaćuje otpremninu za ukupne godine radnog staža, već samo za period koji je zaposleni proveo kod njega, navodi Blic.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović za ovaj list, međutim, kaže da je, ukoliko se ukloni strah kod poslodavca o isplati visokih otpremnina, procena da će se posebno više i lakše zapošljavati stručni ljudi stariji od 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Smanjiće se i zloupotreba ovakvog načina zapošljavanja jer se često dešava da se ugovori na određeno produžavaju unedogled - objašnjava Martinović.

Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da će najveći problem imati zaposleni u privatnom sektoru jer poslodavci mogu da manipulišu i stvaraju pravni osnov da im ne isplate otpremninu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Plan je da se tačno odredi šta je disciplinska odgovornost i način na koji se zaposleni može otpustiti. Kada, kako, na koji način i u kojim okolnostima. Zbog nejasnih odredaba imamo veliki broj upravnih sporova, a to treba sa novim predlogom izbeći - kaže Martinović.

Moguće izmene u Zakonu o radu treba očekivati i kod obračuna zarada. Naime, predlog je da se promeni deo koji se odnosi na plaćanje noćnog i smenskog rada, kao i da se za vreme odmora ili plaćenog odsustva isplaćuje osnovna zarada uz minuli rad, a ne prosek iz poslednja tri meseca, kako je to sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo