Narko dileri objavljeni na stranici Udruženja Sveti Sava su sitne ribe

Tvrde u policiji

– Razumem građane Lazarevca koji su se usprotivili jer im je dosta da gledaju kako im ispred prozora prodaju drogu, ali problem je mnogo širi od tih uličnih dilera sa Fejsbuk spiska. Iza tih preprodavaca droge stoje opasniji kriminalci, koji su im šefovi – otkriva za “Blic” Miloš Bogičić, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje narkomanije Policijske uprave za grad Beograd.

On napominje da se poput Udruženja “Sveti Sava” iz Lazarevca, u beogradski MUP periodično javljaju građani iz raznih delova Beograda, koji prijavljuju “neverovatan porast ulične prodaje droge”.

– Svi sa ovog objavljenog spiska su poznati policiji i radi se o ljudima koji su hapšeni. Kod njih ne možemo da pronađemo veće količine droge i oni nakon pritvora brzo budu pušteni na slobodu, nakon čega ponovo diluju. Mi ćemo rešiti ovaj problem. Ističem da iza ovih dilera stoje ozbiljni mafijaši, istražujemo kako je funkcionisao ceo sistem nabavke droge, sve do ulične prodaje. Istražujemo saučesnike u Beogradu, da vidimo kako i koliko su lazarevački dileri bili organizovani – otkriva Bogičić deo akcije koja se trenutno vodi.

Na njegovom stolu juče se našao detaljan izveštaj policije u Lazarevcu o dilerima sa spiska.

– Oni su osim zbog prodaje droge, hapšeni za iznude, krađe, reketiranja… U pitanju je grupa koja je organizovana preko rodbinskih veza. Drogu su nabavljali u Aranđelovcu i Novom Pazaru. Ne možemo da obećamo da ćemo ovim akcijama iskoreniti drogu. To je nemoguće. Ali, učinićemo sve da se građani Lazarevca osećaju sigurnije – kaže Bogičić.

Zamenik šefa za suzbijanje narkomanije na teritoriji Beograda kaže da ne smatra da su spiskovi Udruženja “prst u oko policiji”.

– Udruženje je pokrenulo pitanje društvene odgovornosti i uradilo mnogo toga dobrog, jer drogu ne možemo da rešimo ni mi, ni tužilaštvo, ni sudovi, već celo društvo. Ipak, najveći problem je što nemamo dovoljan broj ljudi i što nismo dovoljno dobro organizovani – ističe Bogičić.

Miloš Bogičić navodi da se uspeh policije vidi tek kada cena narkotika na ulici skoči, ili kada opadne kvalitet jer droge nema.
– Do sada, imali smo dve ili tri takve situacije. Količina kokaina i heroina trenutno stagnira, a nažalost, marihuane i sintetičkih droga je sve više. To je evropski trend – otkriva Bogičić.

Povratak na Net.hr