Joca Amsterdam ide iz pritvora u zatvor

Pritvor nije uračunat u 15 godina zatvora

Sretenu Jociću – Joci Amsterdamu (49) ukinut je večeras pritvor u postupku za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića, ali se neće naći na slobodi, jer je prvosnažno osuđen za ubistvo Gorana Marjanovića i njegove devojke Marije Đorđević.

Veće Specijalnog suda ukinulo je pritvor Jociću, jer je on prvosnažno osuđen, a ovaj pritvor mu se ne uračunava u tu kaznu.

Jocić se do sada nalazio u Okružnom zatvoru u Beogradu, a sada će biti odmah upućen u Sremsku Mitrovicu na odsluženje kazne od 15 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš 1995.

Jocić je pravosnažno osuđen u redovnom postupku pred Višim sudom u Beogradu jer je 1995. podstrekao policajce Bojana Milosavljevića i Miodraga Prodanovića da ubiju Marjanovica. On im je platio za ovo ubistvo jer imao informaciju da je Marjanoviću i izvesnom Duci crnogorska mafija iz Holandije platila da ga ubiju.

Jocić je uhapšen u junu 2002. u Bugarskoj i prema tadašnjim saznanjima bugarske policije on se kod njih krio više od godinu dana sa lažnim pasošem.

Posle dva meseca izručen je Holandiji, jer je još pre trinaest godina, pobegao iz holandskog zatvora, zbog čega su ga tražili. Holanđani su ga tražili i zbog sumnje da je učestvovao u nekoliko ubistava tamošnjih vođa kriminalnog podzemlja.

Jocić je zatvorsku kaznu u Holandiji odslužio još u martu 2004. godine ali su ga, pod istragom, držali u zatvoru još dve godine.

Holandsko tužilaštvo javno je saopštilo da postoji sumnja da je Jocić iz zatvora izrekao smrtnu presudu njihovom kraljevskom tužiocu Kosu Ploju i bugarskom policijskom generalu Bojku Borisovu, koji je rukovodio akcijom njegovog hapšenja.

Optužbe, holadsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže i Jocić je izručen Srbiji 23. marta 2006.

On je u Srbiji bio u pritvoru zbog Marjanovića i njegovde devojke od 23. marta 2006, do 22. maja iste godine, kada je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 300.000 evra. Zatao mu se u kaznu za ovaj zločin računati samo dva meseca pritvora.

On je ponovo uhapšen 27. aprila 2009. zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je 23. oktobra 2008. u Zagrebu ubila hrvatskog novinara Ivu Pukanića i njegovog saradnika Niku Franjića.

Od tada je u pritvoru zbog ovog ubistva, koj mu se neće računati u prthodnu pravosnažnu kaznu.

Povratak na Net.hr