Irinej: Zbližavamo se sa Rimokatoličkom crkvom

Srpski patrijarh želi da nas više ništa ne razdvaja

3.6.2013.
21:00
VOYO logo

Srpski patrijarh Irinej rekao je večeras u Nišu da je mnogo više onog što nas spaja i sjedinjuje sa Rimokatoličkom crkvom, nego onog što nas razdvaja.

- Mi smo uvek bili bliski i u poslednje vreme to se još pojačava i mi želimo da se sklone oni momenti koji nas razdvajaju - rekao je patrijarh novinarima na otvaranju izložbe "Naisus - Medijana" Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim rečima, ne mora se doći do jedinstva, ali može se postići onaj nivo koji priliči hrišćanima i ljudima koji čitaju jevanđelje.

- Godišnjica obeležavanja Milanskog edikta je prilika da se vratimo na prošlost i da zavirimo u sadržinu edikta i da pogledamo koliko je on nama potreba danas - kazao je patrijarh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je godišnjica edikta prilika da otkrivamo prošlost iz vremena jedne crkve i da nam to omogućuje da upoznajemo iste korene, isti sadržaj, istu budućnost.

On je podsetio da će papin izaslanik i milanski kardinal Anđelo Skola u septembu boraviti u Nišu i da međusobno povezivanje vodi u bolju budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hočevar je rekao da će Katolička crkva u Nišu od septembra biti hodočasnička i da će se u njoj nalaziti čestice Časnog krsta i mošti svete carice Jelene.

- To je prilika da mnogi katolici dođu u Niš i vide prožimanje istoka i zapada – istakao je on, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hočevar je najavio da će obnovljena Katolička crkva biti osvećena 14. septembra.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo