Đilas “namestio” Matiću 27,8 miliona dinara bez tendera

TV B92 u direktnom dogovoru Đilasa i Matića dobila iz gradskog budžeta pare da reemituje program Studija B

Dragan Đilas, gradonačelnik u tehničkom mandatu, izbio je Beograđanima iz džepa 27.840.750 dinara! S tim parama platio je TV B92 da informiše građane o bitnim dešavanjima u Gradu, iako taj posao već obavlja gradska televizija – Studio B, koja za to uredno mesečno dobija novac iz budžeta grada, piše Kurir.

Đilas je 2010. godine, na vrhuncu slave i koristeći svoj uticaj, sklopio ugovor sa ovom televizijom od 263.898 evra, a sudeći prema izveštaju Državne revizorske institucije, gradonačelnik je pokušao da sakrije šta je to B92 uradila za toliki novac! Naime, na osnovu računa nije bilo moguće ustanoviti vrstu i količinu pruženih usluga, pa je tek posle prigovora dostavio izveštaj o paketu priloga za period jul-decembar 2010. godine. Nejasno je i kako je baš TV B92 dobila posao, jer nije bio sproveden postupak javne nabavke.

Kako saznaje Kurir, Veran Matić je lično napravio aranžman sa Đilasom, između ostalog, da B92 reemituje jutarnji program Studija B, što znači da ova televizija čak nije ni pravila sopstveni program, već je reprizirala postojeći. Praktično, građani su dva puta platili isto!

Pitanje je gde je zaista završio taj novac. Postoji opravdana sumnja da je novac otišao u privatne džepove – dodaje izvor Kurira, dok na sajtu DRI piše:

Služba za informisanje je sa B92 zaključila ugovor kojim su regulisana prava i obaveze povodom kupovine vremena za emitovanje TV emisija i paketa priloga na B92 radi informisanja građana o događajima, odnosno informacijama od značaja za život u gradu, po dogovorenom medija planu i ceni. Ukupno ugovorena vrednost plaćena je avansom 50 odsto, a ostatak je plaćen u pet jednakih rata. Pregledom naloga za knjiženje ne može se utvrditi vrsta, količina i cena ukupno pruženih usluga!

To znači da je gradonačelnik iskoristio svoju poziciju i dao novac Beograđana da se na televiziji emituju hvalospevi o njemu, to jest iskoristio je gradski novac za ličnu promociju. Pored toga, Grad svakog meseca uredno dotira i gradsku televiziju – Studio B, koju je, primera radi, tokom 2012. godine „častio“ sa 17,5 miliona dinara mesečno, odnosno oko 153.508 evra, što je na godišnjem nivou 210.000.000 dinara, ili oko 1.842.105 evra!

Veran Matić, direktor TV B92, nije odgovorio na SMS s konkretnim pitanjima – šta je ova televizija bila u obavezi da uradi, a šta je konkretno uradila za grad, i kako je ugovoren posao s obzirom na to da nije bilo postupka javne nabavke. Odgovor je izostao i od Dragana Đilasa. Pitanja su prosleđena njegovom portparolu Ivanu Nikoliću, ali novinari Kurira nisu dobili odgovor.

Montaža: Trojka
Foto izvor: Medija centar Beograd

Povratak na Net.hr