Đilas kreira reklame na RTS-u?

Savet za borbu protiv korupcije ostao bez odgovora javnog servisa

27.11.2012.
10:08
VOYO logo

Gradonačelnik Beograda i kandidat za lidera DS Dragan Đilas preko svojih firmi od Radio-televizije Srbije (RTS) dobio je ekskluzivno pravo da raspolaže ukupnim reklamnim vremenom, piše današnji Kurir.

Jelisaveta Vasilić iz Saveta za borbu protiv korupcije, koja se bavi vlasništvom u medijima kaže za ovaj list da su tri puta od generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića tražili da dostavi ugovore kako bi Savet utvrdio pod kojim uslovima je to pravo preneto i šta RTS dobija od toga, ljudi iz javnog sevisa to nisu učinili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Iako smo pokušavali, nismo utvrdili ko su vlasnici lista Press. Za Dragana Đilasa smo imali utisak da on jeste u medijima. Nekoliko firmi, među kojima su "Multikom grupa", "Dajrekt medija", "Imoušn prodakšn", od RTS je dobilo isključivo pravo da raspolaže ukupnim reklamnim vremenom - kaže ona i dodaje da ih je "poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kažnjavao, ali ništa."

Vlasnička struktura

Uvidom u podatke Agencije za privredne registre vidi se da je u vlasničkoj strukturi firmi koje su radile sa RTS Dragan Đilas. Naime, 25 odsto firme "Multikom grup" je u Đilasovom vlasništvu, a drugih 25 odsto pripada njegovoj bivšoj supruzi Milici Delević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dajrekt medija" vlasništvo je upravo "Multikom grupe", a produkcijska grupa "Imoušn" takođe je bila u vlasništvu gradonačelnika Beograda.

Podsetimo, juče je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pozvao je gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da više ne krije svoje vlasništvo u dnevnom listu Press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakulisani poslovi javnog servisa

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije navodi se i da, prema predstavci udruženja Ujedinjeni televizijski eksperti (UTE), u RTS postoje indicije za zloupotrebu službenog položaja, korupciju, sukob interesa, finansijske malverzacije... - U predstavci UTE navodi se da RTS poverava poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri, što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist čija se vrednost meri desetinama miliona evra. Jednom godišnje se raspisuju konkursi za izbor programa nezavisnih produkcija, ali rezultati ovih konkursa se ne saopšavaju - piše u izveštaju Saveta.

Vasilićeva kaže da je Savet nekoliko puta pokušavao da raščisti situaciju u vezi s vlasništvom u medijima i firmama koje su imale pravo na reklamiranje na RTS, međutim, bez uspeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo