Četvoro dece dobilo salmonelu u beogradskoj osnovnoj školi

A sumnja se da ih ima još više

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje saopštili su danas da je laboratorijski nalaz potvrdio dijagnozu salmoneloze kod četiri učenika beogradske Osnovne škole “Drinka Pavlović” a da su ih roditelji obavestili da još tri učenika imaju iste simptome, objavio je Tanjug a prenosi Blic.

Ekipa Zavoda je, u saradnji sa Republičkom sanitarnom inspekcijom i Republičkom veterinarskom inspekcijom, izašla na teren radi epidemiološkog ispitivanja i preduzimanja mera, nakon što su ih nadležni pedijatar Doma zdravlja “Stari grad” i direktor “Drinke Pavlović” juče obavestili da se kod dva učenika pojavila salmoneloza, a kod još pet stomačne tegobe.

– Prema dobijenim podacima, u poslednjih nedelju dana sa stomačnim tegobama i kliničkom slikom salmoneloze obolelo je sedam učenika prvog i drugog razreda ove škole – navedeno je u saopštenju.

U kliničkoj slici obolelih dominirale su povišena telesna temperatura (39 stepeni Celzijusa), učestale kašaste stolice, mučnina, povraćanje i malaksalost.

U OŠ “Drinka Pavlović” svakodnevno se u školskoj kuhinji priprema oko 700 obroka (po 350 obroka za ručak i užinu) za oko 400 učenika.

– Obroke konzumiraju učenici I i II razreda koji su na celodnevnoj nastavi u školi, učenici III i IV razreda koji su u boravku, kao i mala grupa učenika od V do VIII razreda koji posle ili pre početka nastave konzumiraju samo ručak – saopštio je Gradski zavod.

U epidemiji koja je krajem prošlog meseca izbila u nekoliko osnovnih škola u Beogradu, 259 učenika se zarazilo stafilokoknim enterotoksinima, nađenim u špagetama bolonjeze i kuvanim špagetama koje su pripremljene u restoranu “Zlatna varoš”.

Utvrđeno je da su svi obolel i jeli hranu posluženu na ručku 30. oktobra, u okviru produženog boravka učenika.

Povodom najnovijeg slučaja zaraze, stručnjaci podsećaju da salmoneloze pripadaju grupi bolesti uzrokovanih zagađenom hranom. Do sada je poznato više od 2.000 različitih serotipova salmonela, ali nisu svi patogeni za čoveka.

Povratak na Net.hr