ZEMLJA VJETRENJAČA: Sve električne vlakove u Nizozemskoj pokreće isključivo energija vjetra

Nizozemska nacionalna želježnička kompanija NS objavila je kako su njeni električni putnički vlakovi 100% pokretani energijom vjetra.

NS je prvi put objavio da im je cilj imati cijelu flotu vlakova pogonjenih energijom vjetra još 2015., no postigli su ono što su namjeravali punih godinu dana ranije, jer je originalni plan ispunjenje predviđao tek za 2018., piše Science Alert.

“Od 1. siječnja 100% naših vlakoa ide na energiju vjetra”; izjavio je glasnogovornk NS-a Ton Boon. “U stvari postigli smo svoj cilj godinu dana ranije nego što smo planirali.”

SVIJET POSTAJE SVE ZELENIJI: Obnovljivi izvori energije razvijaju se brže od predviđanja

Bile su potrebne dodatne vjetrenjače

U 2015. NS je ušao u partnerstvo s nizozemskom električnom tvrtkom Eneco. Njihov je cilj bio prebaciti cijelu NS-ovu flotu električnih vlakova na energiju vjetra. Polovica vlakova već su koristila tu energiju, ali kako bi cijeli sustav oslobodili potrebe za fosilnim gorivima, morali su izgraditi još lokalnih farmi vjetrenjača ili kupovati energiju vjetra od susjednih zemalja, poput Danske.

No zahvaljujući povećanom broju farmi vjetrenjača širom Nizozemske, kao i na površini mora, cilj je postignut ranije, te tako sada oko 600.000 putnika svakoga dana putuje zahvaljujući energiji vjetra.

Nizozemci imaju dugu povijest korištenja vjetra kao izvora energije, te su koristili vjetrenjače za isušivanje zemlje i mljevenje žitarica još od 17. i 18. stoljeća. Sada koriste sofisticiranije vjetrene turbine kako bi dobijali električnu struju.

vjetroturbine
Nizozemska je osnovala farme vjetrenjača i na površini mora, samo kako bi prkupila što više energije vjetraFoto: HoleInTheBucket/Thinkstock

Klimatski neutralno putovanje

Po podacima Eneca i NS-a, sat rada vjetrenjače može pokretati vlak 200 kilometara. A iako se za električne vlakove općenito smatra da su bolji za okoliš od automobila koji gutaju benzin, NS-ovi vlakovi godišnje konzumiraju 1.2 milijarde kWh energije vjetra od Eneca, što je ekvivalent količini energije koju potroše sva kućanstva u Amsterdamu u godinu dana.

“Prijevoz je odgovoran za 20% emisije CO2 u Nizozemskoj, i ako želimo nastaviti putovati, važno je da to činimo bez da opteretimo okoliš s CO2 i otrovnim česticama”, izjavio je direktor Eneca Michel Kerkhof.

“Ovaj ugovor omogućuje svim građanima Nizozemske da im put bude klimatski neutralan, bez obzira na prijeđenu udaljenost.”

I dok se planet još uvijek zagrijava, izgleda da smo napokon prošli točku kada obnovljiva energija generira veću snagu nego fosilna goriva.

Povratak na Net.hr