WWDC 2016

VAL INOVACIJA IZ APPLEA: Novi operativni sustavi, aplikacija Home, korisniji 3D Touch…

U San Franciscu održana je Appleova Svjetska konferencija za developere (Worldwide Developers Conference – WWDC) na kojoj je predstavljeno nekoliko novih inovacija, a prije svega tu su novi operativni sustavi za iPhone/iPad, Mac, Apple Watch i Apple TV.

WWDC se održava jednom godišnje i predstavlja događaj na kojem Apple svoje nove hardverske i softverske proizvode prezentira developerima koji nisu zaposleni u toj tvrtki, ali koji sudjeluju u izgradnji poznatih i manje poznatih aplikacija.

Apple Watch dobio novi OS

Prvi novi Appleov proizvod kojeg je predstavio Kevin Lynch je novi operativni sustav za Apple Watch – WatchOS 3 koji će postati dostupan najesen.

Prvenstveno, Lynch je pokazao kako će novi operativni sustav ubrzati pokretanje aplikacija na Appleovom proizvodu koje je na drugoj verziji OS-a bilo primjetno sporo.

Pokretanje će, prema Lynchovim riječima, biti i do sedam puta brže što predstavlja izuzetni napretak u odnosu na WatchOS 2. Na pametnim satovima će postojati i Control Center po uzoru na iOS, novi način skrolanja, nova medicinska SOS aplikaciju, aplikacija Activity i još mnogo toga.

Eddy Cue je predstavio Appleov tvOS 2 koji će uskoro svojim korisnicima pružati čak 1.600 TV kanala i 6.000 aplikacija, na Apple TV-u, novu aplikaciju za daljinsko upravljanje, glasovno prebacivanje kanala i druge zanimljive pojedinosti.

Apple Annual developers conference

MacOS Sierra

Napokon, Apple je svom operativnom sustavu za desktop računala OS X-u dao novo ime – macOS Sierra.

Između ostalog, predstavljene su nove mogućnosti MacOS-a kao što je otključavanje računala pomoću Apple Watcha, povezivanje s univerzalnim clipboardom, postojanje optimizirane memorije koja će spriječiti pretrpavanje diska, povezivanje s Apple Payom…

Ipak, najveća vijest je da Appleova Siri dolazi na Mac. Korisnici Maca uskoro će moći navigirati kroz svoje datoteke koristeći pomoćnicu Siri, što predstavlja pravu malu revoluciju u korištenju ovog uređaja. MacOS Sierra će postati dostupna u punoj verziji na jesen.

Apple Annual developers conference

iPhone kao kućni pomoćnik

Predstavljena je i aplikacija Home, koja nastoji povezati sve vaše kućne uređaje s iPhoneom, poput otvaranja garaže, uključivanja rasvjete, klima uređaja i sl.

Također, Apple objavio i lansiranje iOS 10, novog mobilnog operativnog sustava, a prva zanimljiva promjena jeste opcija kojom se iPhone aktivira jednostavnim podizanjem uređaja.

3D Touch sada može da se koristi na notifikacijama uključujući i odgovaranje na poruke bez otključavanja uređaja. Također, sa zaključanog ekrana moći će se pristupiti i iPhoneovoj kameri.

Dograđena Siri

Siri je također dograđena i “otvorena” za developere, sada su tu i komande za aktiviranje aplikacija poput WeChata. iOS 10 svojim će korisnicima donijeti aplikaciju prepoznavanja lica s fotografija što predstavlja jednu od najzanimljivijih novosti.

iOS 10 donosi i male promjene poput uvođenja tekstova pjesama u Apple Music, promjene u aplikaciji Maps, nova aplikacija pod nazivom Home, glasovnu poštu, nove opcije u aplikaciji Messeges, a aplikacije poput WhatsAppa u potpunosti su integrisane u telefon.

Što se tiče iPada, iOS 10 donosi razdvajanje ekrana na dvije otvorene aplikacije istovremeno, a operativni sustav će za developere biti dostupan već danas, dok će za korisnike biti dostupan najesen.

Ipak, iOS neće raditi na uređajima iPad 2, iPad 3, iPad mini i iPhone 4S.

Povratak na Net.hr