Tuži Facebook zbog lažnog lajka stranice koju nikad nije posjetio

Bodybuilder Anthony ‘Tony’ Ditirro iz Colorada tužio je Facebook, a ukoliko dobije parnicu, ta kompanija će morati napraviti velike izmjene na svojoj društvenoj mreži. On je podigao tužbu protiv Facebooka jer tvrdi da je kompanija lajkala stranicu u njegovo ime i traži odštetu od 750 dolara. Čelnici kompanije tvrde da je tužba neosnovana i najavljuju ‘energičnu borbu’.

Ditirro je navodno lajkao američki dnevni list USA Today, iako zapravo nikad nije posjetio njihovu Facebook stranicu niti kliknuo na dugme ‘like’. Prema njegovim riječima, on nema ništa protiv lista, ali nije njihov čitatelj, te svojom voljom nikad ne bi lajkao njihovu stranicu.

Priče kao ova nisu ni nove ni rijetke. Još 2012. godine svjetski su mediji pisali o tome što ‘mrtve osobe vole na Facebooku’ jer su rodbina i prijatelji nekoliko osoba koje su preminule, primijetili da su i dalje ‘živi’ na popularnoj društvenoj mreži.

Lajkovi su, inače, veliki biznis u svijetu. Milijuni dolara se troše na kupovinu lajkova od specijaliziranih kompanija ili pojedinaca, s ciljem da neki proizvod ili usluga izgleda popularno na Fejsu i tako bude vidljivija potencijalnim kupcima.

Povratak na Net.hr