OPTIMISTIČNE PERSPEKTIVE

SVIJET POSTAJE SVE ZELENIJI: Obnovljivi izvori energije razvijaju se brže od predviđanja

Proizvodnja energije iz solarnih i vjetroelektrana, te drugih obnovljivih izvora, rast će brže od predviđenog u svijetu do 2021., pod učinkom povoljnijih politika i smanjenja troškova proizvodnje, objavila je Međunarodna agencija za energiju.

Oko 825 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju obnovljive energije trebalo bi se instalirati do 2021. godine, što je napredak od 42 posto u odnosu na 2015., i predstavlja povećanje od 13 posto u odnosu na prethodne procjene Agencije koja je u utorak objavila svoje godišnji srednjoročni izvještaj o zelenoj energiji.

SOLARNE CESTE: Francuzi grade 1000 km autoputa koji će proizvoditi energiju za 5 milijuna domaćinstava

U 2021. obnovljive energije predstavljat će 28 posto svjetske proizvodnje struje, nasuprot 23 posto krajem 2015., rekordne godine glede ulaganja i pokretanja proizvodnje.

Te “optimističnije” perspektive objašnjavaju se “napretkom politika, posebice u tri zemlje” – SAD-u, Kini i Indiji, istaknuo je Paolo Frankl, direktor odjela Obnovljive energije pri Agenciji, preko telefonske konferencije, spominjući i Meksiko.

Fosilna goriva i atomska energija idu u ropotranicu povijesti

U pet godina, troškovi solarne energije trebali bi također pasti za 25 posto dok će se smanjiti za 15 posto kad se radi o eolskoj energiji, procjenjuje Agencija, često u prošlosti kritizirana zbog opreznih predviđanja o proizvodnji zelene energije.

PARLAMENT NAPAJAN SOLARNOM ENERGIJOM: Ovaj narod više ne plaća struju svojim političarima

Iako je zarada od obnovljive energije niža u usporedbi s njihovim fosilnim konkurentima ili nuklearnom energijom, one će proizvesti 2021. “ekvivalent sadašnje proizvodnje struje SAD-a i EU-a”, ističe se u izvještaju.

“Obnovljive energije i dalje će ovisiti o politici”, upozorava Frankl, jer “brojne prepreke još nisu uklonjene”, poput poteškoća s integracijom u mreže u Kini, Južnoafričkoj Republici i Japanu ili pak nepoticajnih uvjeta financiranja u zemljama u razvoju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr