E, moj narode...

SRAMOTA: Evo što dobijete kad zguglate Sveučilište u Zagrebu

Na koga pomislite kada se zapitate tko su slavne osobe koje su svoje obrazovanje stekle u Zagrebu, na zagrebačkom Sveučilištu? Tko su ljudi kojima se Zagrebačko sveučilište može ponositi i to isticati? Poznati znanstvenici? Mohorovičić, Đikić i njima slični?

Ne ako pitate Google. Najmoćnija tražilica na svijetu na upit “Sveučilište u Zagrebu” dat će vam izdvojeni link na stranice Sveučilišta, a ispod njega, pod “notable alumni”, odnosno u hrvatskom prijevodu poznati bivši studenti, ponudit će vam linkove na Wikipedijine stranice dotičnih uglednika.

I tu dolazimo do onoga što je zanimljivo. Prvi među njima je premijer Zoran Milanović, a drugi – zloglasni ustaški poglavnik Ante Pavelić! Zatim je tu bivša premijerka Jadranka Kosor, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović te hadezeovac Gordan Jandroković.

sveuciliste zg google

Tek nakon njih Google nudi Andriju Mohorovičića, a zatim čitavu plejadu političara i, ni krivu ni dužnu – studenticu novinarstva Lanu Jurčević. Morat ćete poprilično listati dok ne dođete do nekog znanstvenika ili profesora, poput Ivice Đikića ili Tina Ujevića, Vladimira Nazora, odnosno nekog s kime bi se jedna obrazovna ustanova trebala ponositi.

Sveučilištu u Osijeku barem je na prvome mjestu književnica – Julijana Matanović, a zatim slijede Miroslav Škoro i Ivan Vrdoljak. Splitskom sveučilištu prvi je ministar Branko Grčić, riječkom Željko Jovanović, a tu su Slavko Linić i Zlatko Sudac.

Sloba Milošević najpoznatiji

Sveučilište bg google

Beogradski univerzitet ima sličnu situaciju, samo je tamo prvi na listi – Slobodan Milošević, bez sumnje nažalost najpoznatiji beogradski student. Tu su još Milorad Dodik i Danilo Turk. Sarajevsko sveučilište po tim se rezultatima diči najviše obitelji Izetbegović te Radovanom Karadžićem, ali i Danisom Tanovićem i Suadom Dilberović.

sveuc_bg google

Za usporedbu – zguglajte Sveučilište u Beču. Rezultat – Sigmund Freud, Erwin Schrödinger, Gregor Mendel… Prvi je političar Kurt Waldheim.

Međutim, ovdje nije riječ o grešci Sveučilišta, jer ono s rezultatima Google pretrage izravno nema ništa. Nije problem ni u samome Googleu koji, mogli biste pomisliti, forsira poglavnika jedne sramotne epizode hrvatske povijesti, već u, vjerojatno ste pogodili, hrvatskoj Wikipediji i njezinim autorima i korisnicima.

sveuc-bec google

Naime, Google podatke vuče s Wikipedije te korisnicima nudi rezultate prema popularnosti Wikipedinijih članaka i njihovoj ažuriranosti, odnosno detaljnosti. Političari imaju ažurirane i opširne članke na Wikipediji jer za njih to rade PR tvrtke i stranački dobrovoljci, dok ratni zločinci na ovim prostorima nažalost imaju popularnost i poklonike koji se brinu o njihovoj ostavštini na stranicama besplatne enciklopedije.

I tako znanstvenika i uglednika na koje bi Sveučilište u Zagrebu moglo biti ponosno, među rezultatima nema, odnosno, puno su niže na popisu. Kakve šanse ima Wikipedijin unos o primjerice Andriji Mohorovičiću s 4086 znakova o kompletnom liku i djelu jednog od naših najvećih znanstvenika u odnosu na detaljni unos o ustaškom zločincu koji ima 21.811 znakova.

Povratak na Net.hr