JESTE LI MEĐU NJIMA?

S FACEBOOKA UKRADENI PODACI 21.517 HRVATA: ‘Nažalost, neka pitanja su ostala bez odgovora’

Cambridge Analytica je obrađivala i profile 21.517 korisnika iz Hrvatske.

Korisnici Facebooka danas su saznali jesu li među 87 milijuna onih čije je podatke zloupotrijebila Cambridge Analytica.  A ni u Hrvatskoj ih nije baš malo.

JESU LI ZLOUPOTREBLJAVALI I VAŠE PODATKE? Facebook danas svima vama šalje jednu važnu notifikaciju

Europska komisija zahtijevala je od Facebooka podatke koliko je afera zahvatila EU. Prema priznanju Facebooka, Cambridge Analytica koristila je podatke 2,7 milijuna korisnika u svih 28 zemalja Europske unije. Najviše onih iz Velike Britanije ( 1.079.031), potom iz Njemačke (309.815) te 214.134 iz Nizozemske. Prema izvještaju, kompromitirano je i 21.517 korisnika iz Hrvatske.
Facebook je na meti kritika otkad je suosnivač tvrtke Cambridge Analytica, koja se bavi obradom podataka, otkrio da su informacije o više desetaka milijuna korisnika Facebooka preuzete bez njihova pristanka i korištene u političkim kampanjama.

Pad vrijednosti dionica

Osim drastičnog pada vrijednosti dionica, ova društvena mreža prvi put bilježi i pad broja korisnika, a Mark Zuckerberg će se naći i pred istražnim povjerenstvom američkog Kongresa.

ZUCKERBERG ĆE USKORO PRED KONGRES: Ukradeni korisnički podaci iskorištavali su se za Trumpovu kampanju

Odmah po izbijanju afere, povjerenica EU-a za pravosuđe Vera Jourova zahtijevala je da Facebook razjasni jesu li osobni podaci Europljana, bez njihova znanja, nekontrolirano prikupljani putem te društvene mreže.

AFERA S CAMBRIDGE ANALYTICOM: Povjerenica EU-a za pravosuđe od Facebooka traži objašnjenje

Odgovor Facebooka s detaljnim popisom koliko je profila kompromitarno Komisija je objavila u petak, no ističu:

“Nažalost, neka objašnjenja su daleko od očekivanih. Očito je da su osobni podaci Europljana izloženi velikom riziku i nisam baš sigurna da je Facebook poduzeo sve potrebne korake kako bi nešto promijenio” zaključila je Jourova, prenosi Euractiv.

Zuckerbergovo pismo

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je u pisanoj izjavi Kongresu da ta društvena mreža nije dovoljno učinila na sprječavanju zlopotrebe osobnih podataka korisnika te se zbog toga ispričao, javlja u ponedjeljak Reuters.

“Sada je jasno da nismo dovoljno učinili kako bismo spriječili da ti alati budu iskorišteni za nanošenje štete. Nismo široko gledali na pitanje naše odgovornosti i to je bila velika pogreška”, napisao je Zuckerberg u izjavi Odboru za energetiku i trgovinu.

“Bila je to moja pogreška i žao mi je. Ja sam pokrenuo Facebook, ja vodim kompaniju i ja sam odgovoran za sve što se u njoj događa”, dodao je.

Također je kazao da će glavne investicije Facebooka u sigurnost “značajno utjecati na rast profitabilnosti”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr