Revolucionarna digitalna kaciga za sigurnu vožnju

Hrvatska ima registrirane 154 tisuće mopeda i motocikala. Vozače će sigurno razveseliti sljedeća priča – iz Sjedinjenih Država dolazi revolucionarni izum koji će ljubiteljima brze vožnje na dva kotača pomoći da sigurnije i ugodnije putuju.

Ovakav izum dosad smo mogli vidjeti samo u filmovima. Američka tvrtka Skullysystems osmislila je prvu pametnu motociklističku kacigu.

Kacigi je ugrađen ekran koji prikazuje sliku s pomoću kamere koja pokriva kut od 180 stupnjeva pa se vozač ne mora okretati i gledati u retrovizor da bi vidio mrtvi kut ili što se zbiva iza njega, javlja HRT.

Tehnologija je odlična, a i kaciga je udobna. Kaciga je poput one za vojnog pilota – ima i gps navigaciju koja govori kamo krenuti.

Kaciga se može povezati i s pametnim telefonom. Da vozač ne bi bio ometan, sustavom upravlja glasovnim naredbama. Stoga će pozvati nečiji broj, poslati poruku ili pustiti željenu glazbu. Baterija u kameri traje do 9 sati, a moći će se puniti micro USB kabelom.

Kaciga će u prodaji biti sljedeće godine. Ako je želite isprobati prije, možete to učiniti prijavom na internetsku stranicu proizvođača. Za neke će kaciga ipak ostati samo san, stajat će oko 1500 dolara, oko 8,5 tisuća kuna.

Povratak na Net.hr