POTVRDILO ISTRAŽIVANJE

PRIHVATITE ISTINU: Vašim Facebook prijateljima uopće nije stalo do vas

Čak i ako imate tisuće Facebook prijatelja, kada vam zatreba pomoć možete računati na samo njih par koji će se odazvati i pokazati pravim prijateljima. Drugim riječima, većinu osoba s vaše Facebook liste prijatelja baš briga što će se dogoditi s vama, a isto je i u stvarnom životu, potvrdio je kroz svoje istraživanje poznati antropolog Robin Dunbar.

Autor poznatog Dunbarovog broja tvrdi kako u stvarnom životu možemo održavati oko 150 stabilnih veza. Rezultate istraživanja dobio je analizom 3375 korisnika Facebooka u Velikoj Britaniji između 18 i 65 godina starosti. Za vrijeme istraživanja svaki od ispitanika je imao oko 150 prijatelja, no sami su priznali kako mogu računati na 4 prijatelja u slučaju emocionalne krize, dok je njih 13-ak spremno pružiti podršku.

Rezultati Dunbarovog istraživanja pokazuju kako mladi imaju više online prijatelja, odnosno poprilično manji broj prijatelja s kojima se druže u stvarnom životu. S druge strane, stariji korisnici imaju više prijatelja s kojima se viđaju licem u lice.


“Objašnjenje za ovu razliku vjerovatno leži u činjenici da društvene mreže potiču promiskuitetno ponašanje mlađih korisnika, čije su veze površne i kratke”, kaže Dubar.

“Svi mi imamo ograničeno vrijeme i emocionalni ‘kapacitet’ za društveni život, bez obzira na to da li smo online ili se radi o živom kontaktu. Ipak, društvene mreže pružaju jednu ključnu prednost – zauzeti ljudi mogu ostati u kontaktu s ljudima i održe prijateljstva”, zaključuje Dubar i dodaje:

“Ipak, to ne znači da ta prijateljstva prirodno s vremenom neće umrijeti, ako se ne osvježe komunikacijom licem u lice.”

Povratak na Net.hr