Pitate se zašto su parkirališta tako uska?

Zašto su u Hrvatskoj mnoga parkirališta toliko tijesna da je gotovo nemoguće izaći iz automobila? Zato što je pravilnik o širini parkirališnih mjesta prepisan iz pravila bivše države. Star je više od 30 godina i pisan je za automobile poput fiće. A danas su auti mnogo veći – u prosjeku su duži 50, a širi 20 centimetara.

arti-201003120680006″Mjere su preuzete iz starih, bivših propisa, od prije više od trideset godina i nažalost nisu se mijenjale”, rekao je za Dnevnik.hr Nenad Zuber iz HAK-a. Na većini parkirališta automobili su poslagani kao sardine. Bez udarca u susjedno vozilo, gotovo je nemoguće izaći ili ući. “Ako imate recimo automobil s trojim vratima, ona su još i duža i deblja, to je ozbiljan problem”, rekao je Ozren Adamović, glavni urednik Auto Bilda.

Noćna mora
Podzemne garaže noćna su mora za neke vozače. U njima za širinu parkirnog mjesta možemo kriviti potporne stupove. “Neke od garaža imaju relativno, da tako kažemo pristojene širine parkirnih mjesta, a neke garaže izuzetno uske tako da je gotovo nemoguće ući i izaći iz vozila”, rekao je Zuber.

I vozači i stručnjaci slažu se u jednom. Što prije treba donijeti novi Pravilnik o obilježavanju parkirališnih mjesta prilagođen današnjim automobilima, jer danas terence parkiramo na mjesta u Jugoslaviji predviđena za fiću, zaključuje Dnevnik.hr.

Vezani članci:

arti-201003120680006

Povratak na Net.hr