Sve je više virusa

OPASNOST RASTE: Prošle je godine ukradeno pola milijarde osobnih podataka

Tvrtka za digitalnu sigurnost Symantec tvrdi kako je prošle godine ukradeno ili bez dozvole objavljeno na internetu 500 milijuna identiteta, piše Wired.

Symantecov izvještaj otkrio je kako je količina malwarea na internetu porasla za 36 posto, jer da je 2015. stvoreno 430 milijuna novih zloćudnih kodova. Za 35% porasla je i količina ransomware napada, kada se žrtvama kradu osjetljivi podaci i prijeti se njihovim objavljivanjem ako ova ne plati.

NIŠTA BEZ ZAŠTITE: Aktivirajte dvostruku autentifikaciju i sačuvajte vaše podatke od hakera

Za 55% porastao je broj specifičnih napada na zaposlenike određenih tvrtki kako bi se od njih ukrali točno određeni podaci. Država u kojuj su se takvi napadi posebno raširili je Velika Britanija.

Iskorištavanje ‘ranjivosti nultog dana’

Symantec je posebnu pažnju dao povećanom broju napada koji iskorištavaju tzv. ‘ranjivost nultog dana’. Radi se o slabostima ili bugovima koje hakeri identificiraju i iskorištavaju prije nego što proizvođači softvera stignu popraviti pogrešku.

Identificirano je 54 slučaja takve vrste  ranjivosti, od kojih se većina odnosila na široko raširene softvere. Četiri od pet najiskorištavanijih ranjivosti tog tipa pronađene su u adobeovom ozloglašenom Flash Playeru, komadu softvera instaliranom u preko milijardu stolnih računala širom svijeta.

zero day ranjivost
Hakeri sve više iskorištavaju nove verzije softvera, koje nisu još potpuno očišćene od bugovaFoto: symantec.com

U prosjeku, svaka je krađa podataka rezultira otkrivanjem preko 1,3 milijuna identiteta, ali Symantec je prošle godine otkrio devet megakrađa, kod kojih je svaki put procurilo preko 10 milijuna zapisa u jednome napadu.

Detaljni podaci o 32 milijuna korisnika ukradeni su tijekom napada na web stranicu Ashley Madison u srpnju prošle godine, zajedno s 30 gigabajta internih emailova i dokumenata te tvrtke. U listopadu je otkriveno kako su hakeri ukrali podatke 15 milijuna američkih T-Mobile korisnika preko kreditne agencije Experian.

PRLJAVA TAJNA ASHLEY MADISON: Od milijunâ korisnika, tek nekoliko tisuća su ‘prave’ žene

Prošle su se godine dogodile i velike provale u appleove iOS uređaje. Zloćudni softver po imenu XcodeGhost prijevarom je naveo developere ka koriste lažnu verziju Xcoda, softverskog alata koji se koristi za izradu aplikacija. Apple je morao hitno povući sve zaražene aplikacije iz App Storea.

Povratak na Net.hr