Može li nas aluminijska folija na glavi spasiti od čitanja misli?

Nedavna otkrića da američka Nacionalna sigurnosna agencija prati građane cijeloga svijeta, prisluškuje njihove telefonske razgovore i presreće im elektroničku poštu izazvala su velik skandal u javnosti, iako postoje i oni koji misle da je zbog terorističkih prijetnji prisluškivanje sasvim opravdano.

Budući da svaka velika afera ima i svoj kreativni protest, pojavila se i pjesama Tinfoil in Every Hat (Hey Hey, NSA) glazbenika Brooksa Rocca iz San Francisca. Naime, frustriran time da američke vlasti špijuniraju građane, Rocco je snimio pjesmu o tome:

Hey, hey, hey, NSA.
Got something to tell you, and you know I’m gonna say.

You’re snooping through my emails, you’ve got my SMS.
I’m sure you even know if I’m asleep or having sex.
Hey, hey, hey, NSA.
We caught you red handed, in your little power play.
You’re snooping through the data of society at large.
So when you’ve got the guy you want you’ll justify your charge.

Hey, hey, hey, NSA.
We’re heard your directives, and it’s time you back away.
You’re peering through a prism, and siphoning the cloud.
You’re sucking off the tap, and now you’re snowden with no plow.
I said hey, hey, hey, NSA.
Not today.

Kazati nekome da nosi “aluminijsku foliju na glavi”, odnosno kapu od tanke folije (tin foil hat) znači da taj netko pati od paranoje ili da vjeruje u teorije zavjere, posebice one u kojima sudjeluju vlasti koje prisluškuju građane ili pak paranormalna bića.

Izvorno, ovaj pojam odnosio se na praksu nošenja pokrivala za glavu od metalne folije kako bi se spriječilo čitanje misli.

Julian Huxley, brat mnogo slavnijeg autora Vrlog novog svijeta Aldousa Huxleya, u svom radu iz 1927. godine
skovao je pojam “The Tissue-Culture King”:

“Otkrili smo da je metal relativno otporan na telepatski učinak, te smo napravili svojevrsnu limenu propovjedaonicu iza koje smo mogli stajati dok provodimo eksperimente. To, u kombinaciji s čepovima od metalne folije, znatno smanjuje učinke na nas.”

No, studija koju je 2005. godine proveo Institut za tehnologiju Massachusetts, na veliku žalost suvremenih nositelja kapa od aluminijske folije, otkrila je da metalne kape zapravo pojačavaju određene radijske frekvencije umjesto da ih blokiraju.

U ovom istraživanju se tako tvrdi:

“Odavno se sumnja da vlasti pomoću satelita čitaju i kontroliraju umove nekih građana. Upotreba aluminijskih kaciga bila je uobičajena gerilska taktika protiv vladinih invazivnih metoda. Začudo, te kacige mogu zapravo pomoći vladi u špijuniranju građana pojačavajući određene ključne frekvencijske opsege rezervirane za vladinu uporabu.”

Ova otkrića dovela su autore do zaključka da “upravo zbog toga vlada može pokrenuti ludilo nošenja kaciga od aluminijske folije”.

Strepite! Iza kape od aluminijske folije sada stoji i prava teorija zavjere!

Povratak na Net.hr