banner

DOLAZI NA VELIKA VRATA

INTERNET STVARI: Hakeri će uskoro napadati i vaše kućanske uređaje

Internet of things, odnosno Internet stvari, polako, ali sigurno ulazi u naš svakodnevni život. Kako tvrde stručnjaci, svakim danom sve više televizora, automobila, pa i kućanskih uređaja poput štednjaka i hladnjaka povezani su s ovom ogromnom mrežom.

S jedne strane, Internet stvari će nam olakšati život, no s druge ćemo biti izloženi hakerskim napadima. Prije nekoliko godina počeli su nas upozoravati na sigurnost računala, tada automobili i kućna tehnika nisu bili ugroženi. No, danas je situacija nešto drugačija.

“Većina ljudi će se odjednom naći u situaciji da su njihovi uređaji koje svakodnevno koriste povezani u mreži, što će učiniti njihov život jednostavnijim i lagodnijim. S druge strane, ako uređaji nisu pravilno zaštićeni, otvara se prostor za probleme od osnovnog korištenja pojedinih uređaja do slučaja kao što je krađa identiteta”, upozorava Yossi Atias, generalni direktor Dojo Labsa.

Većina današnjih modernih automobila ima ugrađena računala, koji se ili direktno ili putem pametog telefona mogu spojiti na internet i tako automatski postaju metom hakera.

469910000

U srpnju prošle godine hakeri su daljinski zaustavili Jeep Cherokee. A to nije bio jedini slučaj. Stoga proizvođači automobila i tvrtke za sigurnost na internetu pokušavaju kreirati aplikaciju za računala u vozilima koja bi onemogućila hakerske napade.

“Naš software je ugrađen u najvažniji dio automobilskog sustava gdje prati internu mrežu i moguće pokušaje napada hakera”, kaže Asaf Atzmon, potpredsjednik Towerseca.

Neki su otišli korak dalje, u doba kada će i naši domovi postati pametni. Kalifornijska tvrtka Dojo Labs nedavno je predstavila uređaj koja prati sve sumnjive aktivnosti oko kućnih aparata, koji se mogu daljinski kontrolirati putem interneta.

“Sustav zna kako automatski analizirati ponašanje uređaja i kada uoči određenu nepravilnost u radu, vlasnik je promptno obavješten o tome, dok se uređaj automatski blokira”, navodi Yossi Atias.

Povratak na Net.hr