Bill Gates kritizira kapitalizam, vjerovali ili ne

Bill Gates obnovio je svoje kritike kapitalizma i time se pridružio dugom nizu antikapitalističkih milijardera.

Govoreći krajem ovog tjedna na Royal Academy of Engineering na globalnom Grand Challenges summitu, Gates se kritički osvrnuo na kapitalizam rekavši da su “sredstva koja se ulažu u istraživanja u mušku ćelavost veća od sredstava koja se dobivaju za istraživanje malarije”, piše magazin Wired.

Gatesova kritika dolazi u kontekstu njegovog govora o zakladi “Bill & Melinda Gates Foundation” i njihovom 36,4 milijarde teškom filantropskom nastojanju koje ima za cilj da se usredotoči na tehnologije i inovacije koje su potrebne siromašnima širom svijeta.

Gates, koji je trenutno najbogatiji čovjek u Americi, nije prvi “tech” milijarder koji je progovorio protiv kapitalizma. Richard Branson, vlasnik Virgin Media carstva već je slavan po svojoj izjavi da je “kapitalizam izgubio svoj put”, a koju je prvi put izrekao u predgovoru svoje knjige “Screw Business As Usual”.

“Kratkoročni fokus na dobit je natjerao većinu tvrtki da zaborave važnu dugoročnu ulogu koju imaju u vođenju brige o ljudima i planeti”, rekao je Branson prilikom predstavljanja te knjige.

Milijarder Warren Buffet i investitor George Soros također su u više navrata kritizirali američki kapitalizam, kao i milijarder i slavni redatelj George Lucas.

Ipak, mnogi ove “tajkune” smatraju licemjernima – čak i onda kada dio svog vlastitog bogastva daju u dobrotvorne svrhe. Štoviše, ti milijarderi i dalje zarađuju milijarde.

Povratak na Net.hr