Google je dramatično izmijenio opciju pretrage fotografija u svojoj tražilici nakon što je potpisao ugovor s Gettyem, američkom agencijom za ilustrativne 'stock' fotografije, piše Mirror.

Korisnici tako više neće moći skinuti slike direktno s tražilice, a ukida se i opcija 'traži po slici'. Razlog ove promjene je želja da korisnici kliknu i uđu na stranicu na kojoj se fotografija originalno i nalazi te da se spriječi neovlašteno skidanje fotografija zaštićenih autorskim pravom.

No mnogi su ovu odluku nazvali katastrofalnim potezom te napali Google da uništava vlastitu korisnost.

Google tvrdi kako je namjera promjena "stvoriti ravnotežu između služenja potreba korisnika i zabrinutosti izdavača, jer mi cijenimo obje strane."

Prije gotovo dvije godine Getty je podnio antitrustovsku tužbu protiv Googlea zbog uzimanja fotografija koje bi se zatim direktno prikazale u rezultatima traženja. A sudeći prema određenim navodima, Google planira učiniti obavijest o autorskim pravima vidljivijom kako bi umanjio internetsko piratstvo.

No korisnici bi se jednostavno mogli prebaciti na neku drugu tražilicu, poput Binga, koji još omogućuje korisnicima direktno skidanje fotografija s rezultata pretrage.