Google dominira medu medijima s 50.5 milijardi dolara prihoda od oglasavanja

Nasa ovisnost o web pretrazivanju istaknuta je u novom izvjescu koje rangira 30 najvecih medijskih tvrtki. Ipak, Facebook hvata korak i sve je brzi.

11.5.2015.
15:45
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Rastuca popularnost mobilnih uredaja pomogla je Googleu da poveca svoju dominaciju u globalnim prihodima od oglasavanja. Prihodi Googlea od web pretrazivanja su dvaput veci od prihoda njegovog najblizeg konkurenta.

Tehnoloski div iz Silicijske doline imao je medijske prihode u iznosu od 50.6 milijardi dolara u 2013/14 prema novom istrazivanju, dok se na drugom mjestu nalazi Walt Disney Company, s prihodima od 20.3 milijardi dolara.

Godisnja lista tvrtke ZenithOptimedia rangirala je medijske prihode, odnosno prihode onih tvrtki koje podrzavaju oglasavanje - poput televizijskog emitiranja, novinskog izdavastva, web pretrazivanja i drustvenih medija. Tu su takoder ukljuceni i neki drugi prihodi poput prihoda koje ostvaruju tvrtke od prodaje svojih casopisa.z

Najbolje rangiranoj tvrtki Google prihod je tijekom godine narastao za 16 posto i to najvise zahvaljujuci korisnicima koji sve vise pristupaju webu sa svojih pametnih telefona i tableta, medutim Facebook na 10. mjestu takoder ima korist od ovog trenda.

Facebooku su godisnji medijski prihodi porasli za 63 posto na 7 milijardi dolara, sto je ovu tvrtku pomaknulo za 14 mjesta na listi u odnosu na prethodno izvjesce, a to je ujedno i najbrze rastuca od 30 rangiranih tvrtki.

"Google ima korist od rasta prodaje pametnih telefona i tableta jer njegov sredisnji pretrazivac cini dostupnim potrosacima u pokretu, dopustajuci im da vide sadrzaj u vrijeme i s mjesta koje im najvise odgovara", navodi se u izvjescu.

S medijskim prihodima od 17,8 milijardi dolara prosle godine, Comcast je na trecem mjestu, ali Googleova dominacija je tolika da je jos uvijek veci cak i od Disneya i Comcasta zajedno.

Na cetvrtom mjestu je 21. Century Fox s 17.6 milijardi dolara, a slijedi ga CBS s 11 milijardi dolara medijskih prihoda.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali