Više tvornica automobila u Europi morat će se zatvoriti

shimmer fallback
19.7.2012.
13:13
Play logo

Zbog žestoke konkurencije na europskom tržištu automobila, trenutačno se oko 60 posto prodanih automobila u Europi prodaje s gubitkom, kaže Ellinghorst.

"Postoji previše brendova u Europi koji se natječu po iracionalnim cijenama", rekao je on, a prenosi CNBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj stručnjak za automobilsku industriju smatra da je rezanje kapaciteta proizvodnje samo jedan dio odgovora na probleme europske automobilske industrije. On je zbog toga pozvao Europsku uniju da se uključi u "koordinaciju širokog restrukturiranja ove industrije".

Ellinghurst preporučuje europskim političarima da pogledaju kako se američka automobilska industrija uspjela oporaviti nakon što su General Motors i Chrysler podnijeli zahtjev za stečaj prije tri godine i kako se Obamina administracija odlučila aktivno uključiti u rješavanje tog problema.

Naime, američka vlada financirala je bolno restrukturiranje i reorganizaciju automobilskih divova i to pomoću kredita od američkih i kanadskih poreznih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu restrukturiranja ukinuto je 25 posto kapaciteta američke autoindustrije, međutim taj sektor ponovno je postao profitabilan premda na nižim razinama nego prije, rekao je Ellinghurst.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski proizvođač automobila Peugeot u četvrtak je objavio da zbog velikih gubitaka mora zatvoriti svoju tvornicu i ukinuti 8.000 radnih mjesta. Taj potez izazvao je val prosvjeda u Francuskoj, a Phillipe Varin, predsjednik PSA Peugeot Citroen rekao je da je "situacija vrlo ozbiljna".

Play logo

On je rekao da je u prvoj polovici ove godine prodaja pala 13 posto zbog "duboke krize na tržištima eurozone".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 25. srpnja francuska vlada predstavit će plan koji će podržati francusku automobilsku industriju, a sadržavat će i mjere kojima je cilj potaknuti prodaju automobila.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo