UZBUNA U BUNDESWHERU: / Njemački raketni sustav primio naredbe od nepoznatih hakera

Image
8.7.2015.
14:57
AFP

Američki raketni sustav koji pripada Bundeswehr oružanim snagama, a koji se nalazi na teritoriju NATO saveznice Turske od 2013. godine, je ugrožen, navodi se u izvješću objavljenom u njemačkom Behörden Spiegelu.

Kao rezultat toga, sustav, koji se sastoji od šest lansera i dva radara, kako tvrdi izvješće, prima "neobjašnjive" naredbe, no list ne donosi dodatne informacije o kakvim je vrstama naredbi riječ.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane u utorak je opovrgnuo izvješće, rekavši da "ne postoje temeljni podaci" za neki ekstremno nevjerojatni napad, piše časopis Die Welt.

Slabost sustava

Prema časopisu, dvije slabe točke mogle bi se naći u sustavu, koji je američka vojska prvi put koristila prije više od 30 godina. Prva slabost je Sensor-Shooter-Interoperability (SSI), a taj podsustav brine o razmjeni informacija između lansera raketa i sustava nadzora. Druga slabost mogli bi biti računalni čipovi koji su odgovorni za usmjeravanje oružja.

Ugrožavanje vojnog sustava nije nešto što amaterske hakerske skupine mogu činiti kao od šale ili bi željele priznati da to čine, smatra konzultant za računalnu sigurnost i bivši haker Robert Jonathan Schifreen. On je rekao za Russia Today da te "neobjašnjive" naredbe od hakera navedenih u izvješću, iako su one "svakako zabrinjavajuće", nikako nisu nešto što je od velike važnosti.

"Ovi sustavi nisu povezani s javnim mrežama, oni zahtijevaju posebne kodove za ispaljivanje raketa koje posjeduje samo ograničen broj ljudi, a vama su potrebni kodovi od dvije ili tri osobe da ispalite raketu ili učinite nešto što bi imalo važnost", rekao je Schifreen.

"Ne mislim da se to zapravo dogodilo, što ne znači da neki od tih sustava nisu na neki način ranjivi na hakere. Moguće je na neki način možda detekirati prisutnost, ali nešto više od toga će zahtjevati neke mnogo ozbiljnije vještine".

"Sasvim je izvjesno da strane vlade i obavještajne agencije pokušavaju provaliti u te sustave i može se dogoditi da softver ugrađen u projektil bude na neki način ugrožen od strane neke strane vlade", dodao je.

No, glavni rizik, kaže stručnjak za sigurnost Billy Rios, proizlazi iz softverskih nadogradnji koje pružaju pametne mogućnosti za oružje, zajedno s nesposobnošću mnogih amatera, ma kako bili vješti hakeri, a koji imaju samo osnovno razumijevanje o tome kako ti vojni sustavi rade i kako su međusobno povezani.

'Jednog dana sustav je umrežen, drugog nije'

"Svaki individualni sustav oružja predstavlja različiti skup sustava u koje će netko morati prodrijeti u cilju da preuzmu kontrolu nad njim", rekao je Rios za RT. "Iznenađujuće je koliko te stvari u konačnici dobijaju spajanjem na internet ili na mrežu. Normalno da to ne počinje na taj način, normalno je da se to događa tijekom neke vrste nadogradnje softvera. Jednog dana sustav je umrežen, drugog nije .

"Za zapovjednika je dobro pitanje da se sam zapita; Hej, jesu li naši sustavi povezani? Jesu li oni nekako spojeni na internet? Jesmo li imali nedavno nadogradnje zbog kojih su te stvari postale pametnije, kao što je pametno oružje, gdje se mogu prenijeti podaci i s kojih drugih mjesta? "

"I to je vjerojatno pitanje za koje oni nalaze da im nije baš udobno postaviti ga", dodao je Rios.

Koliko je ova priča vjerojatna, prosudite sami. Na Redditu se razvila vrlo zanimljiva rasprava o ovome s mnoštvom komentara. Mnogi smatraju da je zapravo riječ o proruskoj propagandi i da samo "idiot" može povezati vojni raketni sustav na javnu infrastrukturu interneta te da naredba, koju je primio njemački raketni sustav Patriot, zapravo glasi: "Kill John Connor!"

Rt.com/Tehnoklik.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno