Play ponuda

Koliko vam zapravo mogu potrajati CD-i?

shimmer fallback

Kao i mnoge institucije, i američka Kongresna knjižnica je '90-ih godina prošlog stoljeća krenula s pohranjivanjem glazbe i drugih podataka na digitalne medije, primarno CD.

19.8.2014.
13:57
Play ponuda

No, nepunih 20 godina kasnije, došlo je do prvih problema i zapisi na CD-ima su počeli nestajati. Medij koji se činio savršenim za gotovo vječno pohranjivanje podataka pokazao se kao vrlo nestabilan i nepouzdan.

Fenella France eksperimentiranjem pokušava doznati koji su to idealni uvjeti za pohranjivanje CD-a i koliki je zapravo njihov vijek trajanja.

Istraživanje je pokazalo da su toplina, vlaga i izloženost zraku samo neki od faktora koji doprinose propadanju ovog medija, a na njega utječe i učestalo korištenje. Osim toga, problem je i što je tehnologija proizvodnje CD-a bila različita, pa se svi CD-i ne ponašaju s vremenom jednako.

U savršenim uvjetima, CD bi mogao trajati i stoljećima, no kvaliteta proizvodnje i način pohranjivanja mogu uništiti CD u vrlo kratkom roku, što su na vlastitoj koži iskusili svi oni koji su ostavili CD ljeti u ugrijanom autu.

No, izgleda da popularnost CD-a ionako jenjava pa se tako sve više podataka pohranjuje na servere, a sve je više i onih koji kupuju računala bez CD playera.

Play ponuda
Play ponuda