Google objavio da Turska presreće web promet i špijunira korisnike

Odluka Turske da blokira pristup popularnim web stranicama kao što su You Tube i Twitter, potaknula je mnoge građane u ovoj zemlji da izbjegnu zabrane putem servisa Google DNS.

31.3.2014.
12:43
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Taj potez dolazi tjedan dana nakon što su se pojavila izvješća da je Turska počela blokirati pristup Google DNS-u. "Primili smo nekoliko vjerodostojnih izvješća, a potvrdili smo to i s vlastitim istraživanjima da se prisluškuje Googleov Domain Name System (DNS), objavio je Google na svom službenom blogu.

DNS usmjerava naziv domene koju upišete u web preglednik na IP adresu te web stranice. U ranim danima turskog obračuna s društvenim mrežama, turski državljani bili su ipak u mogućnosti povratiti svoj ​​pristup Twitteru i YouTubeu usmjeravanjem internet prometa kroz Googleov DNS. Ali sada su turski ISP-ovi postavili servere koji izgledaju kao da ih je Google postavio, te su time izložili opasnosti svoje korisnike jer se njihov promet na internetu može lako nadzirati, objavio je Google.

Turska je blokirala pristup društvenim mrežama nakon što se otkrilo da je turski premijer Erdogan bio umiješan u korupcijski skandal. Snimka o razmjerama skandala u kojoj on govori svom sinu "Sine, skloni pare, sve pretresaju!" pojavila se na YouTubeu i drugdje na internetu. Erdoğan poriče autentičnost snimke i tvrdi da je ona djelo njegovog suparnika, utjecajnog klerika sa sjedištem u SAD-u Fethullaha Gulena.

Uoči održavanja lokalnih izbora u Turskoj, Erdogan je svim silama nastojao zaustaviti te snimke da ne dođu do javnosti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali