SRETAN TI 30. ROĐENDAN GIF! / Od jednostavnog grafičkog formata postao ikona pop kulture

Programer koji ga je stvorio nije niti slutio koliko će promijeniti svijet.

18.9.2017.
17:31
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Steve Wilhite samo je želio format slike koji se može koristiti na različitim različim platformama (Atari, IBM, Aplle..) Tako napravio jedan od apsolutno najpopularnijih formata kada je u pitanju grafika na internetu koji je navršio 30 godina, prenosi Guardian.

Teško je reći kada mu je točno rođendan - neki kažu 15. lipnja kad je predstavljen, neki kažu ranije (obzirom da je na njemu radio još od 1985.), neki kažu kasnije (obzirom da je tek kasnije postao animiran), no 1987. uzima se kao godina rođenja Graphic Interchange Formata. Kompanija CompuServe, koja ga je predstivla dvije godine nakon “rođenja”, dakle 1989. godine izdala je novu, poboljšanu verziju koja se sastojala od animiranih “frameova” i tako od praktičnog formata slike postala sastavni dio internetske kulture i rječnika.

JESU LI OVO STVARNO NAJBOLJI GIF-OVI NA INTERNETU? Stručni žiri je rekao svoje, slažete li se s njim? U počecima, u vrijeme jako, jako, sporog interneta, ovaj "ni video ni slika, a u biti oboje format" je bio jednostavno praktično sredstvo, no nakon što je izašao iz tinejdžerskih godina, ostvario je "karijeru" na društvenim mrežama i kanalima komunikacije kao duhovito sredstvo izražavanja emocija. I u tome je bio toliko uspješan da je u mnogočemu prestigao i emojie - emotikon koji plače od smijeha ? prvi je emoji ikada izabran za Riječ godine Oxforodovog rječnika. Gif je tu čast dobio pet godina ranije - 2012.

Ni sa 30. ne zna kako se zove

Doduše još dugo poslije toga vladala je rasprava kako se točno izgovara. Dok smo u hrvatskom uglavnom sigurni i čitamo ga kako ga pišemo - u engleskom govornom području još uvijek bijesne polemike - jedni tvrde da je pravilno čitati "džif" , (pozivajući se pritom na jezične zakonitosti pri kojem se g ispred i čita kao "dž" npr. girrafe kao i na navodne želje Wilhita), dok drug ističu kako se g, u graphic čita kao g.

RIJEŠENA DILEMA?: Kako se izgovara GIF Procvat gifova na društvenim mrežama bio je toliko da ga je Facebook omogućio u Messangeru još 2015. a sada ga omogućuje i u komentarima.

Što je slijedeće? Neki najavljuju kako će ga zamijeniti novi, praktičniji i lakši formati no gif. je već izrastao u umjetnički medij.

No iako je prešao 30.u, nama će uvijek ostati razigrani zabavljač.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali