Sud zabranio hrišćanima reč „Alah“

„Korišćenje reči Alah nije integralni deo hrišćanske vere“

Apelacioni sud u Maleziji je presudio da nemuslimani ne mogu da koriste reč Alah kad govore o Bogu, preinačivši presudu jednog nižeg suda iz 1999.

Sud je obrazložio da bi dozvoljavanje nemuslimanima da koriste reč Alah “izazvalo konfuziju u toj zajednici”, prenela je agencija AFP.

Hrišćani u Maleziji tvrde da tu reč koriste već decenijama i da ta presuda krši njihova prava.

Sudska presuda iz 1999. podstakla je versku zategnutost u toj azijskoj zemlji i izazvala napade na crkve i džamije.

Tadašnja presuda je usledila nakon što je vlada Malezije saopštila da katolički list “Herald” ne može da u svom izdanju na malajskom jeziku koristi reč Alah za hrišćanskog Boga.

Taj list je zbog toga podneo tužbu, a sud je u decembru 1999. presudio u njegovu korist, na šta je vlada uložila žalbu.

Glavni sudija Mohamed Apandi je danas rekao da “korišćenje reči Alah nije integralni deo hrišćanske vere” i da bi njeno korišćenje unelo konfuziju u tu versku zajednicu.

Izdavač “Heralda” velečasni Lorens Endrju je povodom današnje presude rekao da je “razočaran i užasnut” i da će podneti žalbu.

“To je retrogadni korak u razvoju zakonodavstva, vezanog za fundamentalne slobode verskih manjina”, dodao je on.

Pristalice tog lista tvrde da je Biblija na malajskom jeziku koristila reč Alah za hrišćanskog Boga još pre nego što je Malezija formirana kao federalna država 1963. godine.

Pojedine muslimanske grupacije se, medjutim, žale da bi korišćenje reči Alah medju hrišćanima moglo da bude upotrebljeno sa ciljem da se muslimani podstaknu da predju u hrišćanstvo.

Nekoliko desetina crkava i nekoliko muslimanskih svetilišta je napadnuto i zapaljeno posle presude iz 1999, što govori o jačini verskih i etničkih osećanja u Maleziji.

Povratak na Net.hr