Senator podržava gej brakove zbog sina

Promenio stav posle saznanja da mu je sin homoseksualac

Američki senator iz Republikanske partije Rob Portmen, poznat kao protivnik homoseksualnih brakova, promenio je svoj stav pošto je saznao da mu je sin homoseksualac, prenosi Beta.

Došao sam do zaključka da, ako je dvoje ljudi spremno da se doživotno obaveže na ljubav i međusobnu brigu u dobru i zlu, vlada ne bi trebalo da im uskrati mogućnost da se venčaju – objasnio je senator Portmen u intervjuu za CNN.

Senator je rekao da je njegov stav prema gej brakovima počeo da se menja 2011. godine, kada mu je sin Vil priznao da je homoseksualac i da to nije njegov izbor nego “deo njegove ličnosti”.

Portmen je objasnio da su on i njegova supruga bili iznenađeni, ali su pružili podršku sinu. On je naveo da njegov raniji stav prema gej brakovima vuče korene iz Metodističke crkve, kojoj pripada.

Portmen je, kao član Predstavničkog doma 1996. godine glasao za Akt o odbrani braka koji definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, i zabranjuje na saveznom nivou priznavanje istopolnih brakova.

Od donošenja tog propisa, pitanje dozvole istopolnih brakova prebačeno je u nadležnost saveznih država. Sada je u SAD ponovo u jeku kampanja da se poništi ovaj Akt, pa će Vrhovni sud razmatrati to pitanje do kraja marta.

Američki predsednik Barak Obama, u vreme predsedničke kampanje prošle godine, takođe se izjasnio za priznavanje gej brakova.

Portmen je bio jedan od potencijalnih predsedničkih kandidata Republikanske partije na poslednjim izborima, ali su se u toj stranci ipak opredelili za Mita Romnija. Portmen kaže da je Romni znao za seksualnu orijentaciju njegovog sina Vila.

Povratak na Net.hr