Kineske reke preplavilo skoro 13.000 uginulih svinja (FOTO)

Uzrok hladno i promenljivo vreme i dva virusa?

Broj uginulih svinja nađenih kako plutaju po rekama u i oko Šangaja dostigao je 12.566, saopštile su lokalne vlasti.

Iz reke Huangpu u Šangaju, iz koje se pijaćom vodom snabdeva 23 miliona stanovnika tog grada, danas je izvučeno još 611 svinja.

U toj reci je od 8. marta pronađeno ukupno 8.965 uginulih svinja.
Veruje se da bačene svinje potiču od uzgajivača iz uzvodnog grada Đijasinga, u susednoj provinciji Džedjiang. Ipak, zamenica gradonačelnika tog grada Džao Šumei kazala je da nema dovoljno dokaza da sve uginule životinje potiču iz njenog grada, navodi Beta.

Vlasti Đijasinga, u kojem se nalazi veliki broj malih farmi svinja, saopštile su sinoć da su iz svojih reka izvukli 3.601 uginulu svinju, preneli su kineski državni mediji.

Načelnik uprave za veterinu u kineskom ministarstvu poljoprivrede Ju Kangdžen, koji je otputovao u Šangaj kako bi istražio slučaj, rekao je danas lokalnim medijima da nije bilo velike epidemije bolesti među svinjama, ali da su neki uzorci bili pozitivni na dva virusa česta kod svinja.

Ju je kazao i da su uzrok uginuća bili i hladno vreme i nagle temperaturne promene.

Lokalno stanovništvo smatra da je bacanje uginulih svinja učestalo posle pokretanja policijskih kampanja za suzbijanje ilegalnog trgovanja proizvodima od svinjskog mesa dobijenog od zaraženih životinja.

Vlasti Šangaja više puta su saopštile su da je gradska voda ispravna za piće, ali je stanovništvo zabrinuto da bi voda mogla da bude zagađena zbog truljenja lešina svinja u vodi.

Povratak na Net.hr