Crkva u Švedskoj delila osnovcima diplome za seks

Kada seksualno obrazovanje pođe naopako

Roditelji tinejdžera u švedskom gradu Ronebiju šokirani su diplomama koje su od švedske Luteranske crkve 14-godišnjaci dobili nakon kursa Ljubav i seksualnost, a na kojima stoji da su kvalifikovani za seks, prenosi Telegraph.

Prema švedskom zakonu, upuštanje u seksualni odnos nije dozvoljeno pre petnaeste godine, a nakon što su se roditelji pobunili protiv prakse deljenja ovakvih sertifikata, vikar Mats-Ola Nilen pravdao se kako je kurs vodio čovek iz Švedske organizacije za seksualno obrazovanje, što se ispostavilo netačnim. Vođa kursa, kako se kasnije saznalo, za organizaciju je prestao raditi nekoliko godina ranije.

Da stvar bude šokantnija, polaznicima kursa objašnjavale su se kolokvijalne fraze poput izraza felacio, što nikako nije prikladno, smatraju roditelji polaznika.

U kampu su se bavili različitim aspektima prijateljstva i odnosa. Osećam se izdanim od strane čoveka koji je vodio kurs. U prošlosti su se mnogi žalili jer Crkva nije govorila o takvim temama. Davanjem sertifikata koji im odobrava upuštanje u seksualne odnose, deci je poslata pogrešna poruka, jer u Švedskoj seksualni odnosi nisu dozvoljeni pre petnaeste godine – rekao je Nilen.

Povratak na Net.hr