STUDIJA O PUTANJI LOPTE / Znanstvenici objasnili Carlosov gol

Francuski znanstvenici objavili su studiju u kojoj su objasnili fenomen slobodnjaka Roberta Carlosa iz kojeg je zabio jedan od najčudesnijih golova.

2.9.2010.
16:14
VOYO logo

Francuski znanstvenici objavili su studiju u kojoj su objasnili što se događalo s loptom kada je Brazilac Roberto Carlos izveo slobodni udarac s udaljenosti 35-metara i zabio fantastičan gol Francuzima na Kupu konfederacija.

Carlos je opalio loptu koja je proletjela pokraj protivničkog živog zida te u posljednji trenutak promijenila putanju i završila u mreži francuskog golmana Bartheza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su svoju studiju objavili u najnovijem broju časopisa New Journal of Physics i tvrde da Carlosov slobodnjak nije bio sreća već da on ima svoje znanstveno opravdanje.

Uz pomoć plastičnih kuglica i praćke, oni su dokazali da je lopta imala spiralnu putanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nije bilo gravitacije lopta bi nastavila kretanje u obliku puževe kućice sa sve manjim krugovima", zapisali su znanstvenici.
Za Carlosov gol razvili su i jednadžbu u kojoj stoji da je za ponavljanje takvog gola potrebna određena udaljenost, jak udarac i pravilan spin.

Očito da Francuzi ne mogu prežaliti da je u njihovoj mreži završio najljepši gol ikada. Vjerojatno su znanstvenici u pravu kada kažu da se u teoriji takav gol može ponoviti. No u praksi teško da će ga itko više uživo vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo