OGLAS

MRAČNE TAJNE DOPINGA, RUSI SU NIŠTA U ODNOSU NA NJIH: / 'Sve je bilo normalno, a onda preko noći više nisam izgledala kao žena'

Image
Foto: Profimedia, Alamy

U ponedjeljak su ruskim sportašima zabranjeni nastupi na velikim natjecanjima u trajanju od četiri godine

9.12.2019.
14:07
Profimedia, Alamy
VOYO logo

Rusiji je u ponedjeljak zabranjen nastup na Olimpijskim igrama i na Svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAKONSKA KAZNA ZA RUSIJU: /

Upravo su izbačeni sa svih natjecanja na 4 godine, ostaju bez Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva

Image
DRAKONSKA KAZNA ZA RUSIJU: /

Upravo su izbačeni sa svih natjecanja na 4 godine, ostaju bez Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva

Vijest o suspenziji ruskih sportaša snažno je odijeknula svijetom, no to je samo posljednja vijest povezana s velikim problemom dopinga u sportu.

'Kako s godinama postaju sve spremniji?'

Jako je dugo Njemačka bila sinonim za korištenje nedozvoljenih supstanci. Javna je tajna da su Nijemci prije više od 40 godina imali veliki plan o širenju korištenja dopinga među svojim sportašima. O tome je prije tri godine govorio i poznati NBA trener George Karl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorim o steroidima, ljudskom hormonu rasta i sličnim sredstvima. Očito je da se neki igrači dopingiraju. Kako neki košarkaši s godinama postaju spremniji i mršaviji, kako se tako brzo oporavljaju od ozljeda? Zašto, kvragu, idu u Njemačku u stanci između dvije sezone? Možda se radi o novim nedozvoljenim sredstvima koje imaju u Europi i koje je teško otkriti", izjavio je Karl u svojem žestokom napadu.

Plan iz Istočne Njemačke

Sve je počelo 1947. godine kada su političke vođe Istočne Njemačke nakon sastanka odlučili snabdijevati sportaše steroidima i drugim suplementima. Nakon njihovog dogovora osmišljen je državni plan "14-25", čiji je rezultat bilo osmišljavanje tablete Oral Turinabol koja je bila anabolički steroid izvađen iz testosterona i sportašima bi povećavala mišićnu masu te ubrzavala vrijeme oporavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te su tablete češće davane ženama i iz tog vremena pojavila su se stravična svjedočanstva sportašica.

"Injekcije i tablete? Sve je to bilo normalno tijekom treninga. Ništa nije bilo čudno u tome sve dok se nešto nije počelo događati s mojim tijelom. Preko noći nisam više izgledala kao žena. Kada sam nosila suknju, zvali su me tranvestitom ili homoseksualcem", izjavila je plivačica iz Istočne Njemačke Katarina Bullin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bile su kao strojevi'

Američka plivačica Wendy Boglioli u 70'-im godinama upozorila je na taj problem.

"Mislili smo da su strojevi. Bile su veoma brze i snažne žene. U našoj štafeti bile su četiri najbolje američke plivačice, a one su nas bez problema pobijedile", rekla je Wendy Boglioli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji slučaj oko dopinga najvjerojatnije je onaj bacačice kugle Heidi Krieger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je naporno trenirala i ubrzo u mladosti privukla pažnju na sebe, nakon čega su joj uz treniranje davali određene plave tablete. Misčlila je da su to bikli vitamini, no istina je daleko od toga.

Radilo se o Oral Turinabolu uz pomoć kojega je Heidi u dobi od 21 godine osvojila zlato na Olimpijskim igrama 1986. godine i nakon toga se povukla iz javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Heidi postala Andreas

Kasnije je otkriveno da je njena razina testosterona u krvi već u dobi od 16 godina bila 37 puta viša od normalne, zbog čega je imala brojne fizičke i psihičke probleme.

Ona se jako dugo borila sa suicidalnim mislima, a 1997. je promoijenila spol i sada se zove Andreas Krieger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je žrtva samo nekih nuspojava od kojih mogu patiti sportaši koji su koristili takav doping. Vro su česti problemi sa zglobovima, bubrezima i jetrom. Veliki broj sportašica ima neobično dubok glas i raste im brada, a čak su zabilježeni i slučajevi u kojima sportašice više nisu imale klitoris već mali penis.

U većini slučajeva te sportašice nisu mogle postati trudne i problem s pobačajima je bio vrlo čest, kao i rađanje djece s Downovim sindromom. Očekivano, sve nabrojano pratili su i veliki psihički problemi u kojima su prevladavale suicidalne misli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo