Najveći ikad! Michael Phelps ispisao povijest!

Američki plivač Michael Phelps postao je najtrofejniji olimpijac u povijesti. Kao dio štafete na 4x200 metara slobodno Phelps je osvojio zlato i ukupno svoju 19.

31.7.2012.
22:14
VOYO logo

Phelps sada na kontu ima 15 zlatnih, te po dva srebrna i brončana odličja. Ruska gimnastičarka (rođena u Ukrajini) Larisa Latinjina skliznula je na drugo mjesto povijesne ljestvice s 18 olimpijskih medalja (devet zlatnih, pet srebrnih, četiri brončane).

Phelpsu je ova medalja treća na Olimpijskim igrama u Londonu, ali i prva zlatna. Pomogla mu je da barem donekle ispere gorak okus nakon što je u posljednjim centimetrima utrke na "svojih" 200 metara leptir ispustio prvo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve do finiša utrke činilo se da mu zlato ne može izmaknuti. Vodio je od samog početka i imao sve u svojim rukama, ali "promašio" je ulazak u cilj. Nije posljednjim zamahom uspio dotaknuti zid, za razliku od 20-godišnjeg Južnoafrikanca Chada le Closa koji je savršenim ulaskom u cilj pobijedio Phelpsa za pet stotinki. Postavio je pritom Le Clos novi afrički rekord (1:52.96) i osvojio prvu olimpijsku medalju u karijeri. Broncu je ugrabio Japanac Takeshi Matsuda, a austrijski plivač hrvatskog porijekla Dinko Jukić završio je na četvrtom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mu ova utrka neće ostati u lijepom sjećanju, Phelps je njome ušao u povijest. Na kontu sada ima 18 olimpijskih medalja čime se na prvom mjestu izjednačio s legendarnom gimnastičarkom Larisom Latinjinom. Amerikanac je, međutim, osvojio 14 zlata, dok ih je Ruskinja skupila "samo" devet.

Na 200 metara slobodno kod plivačica slavila je Phelpsova sunarodnjakinja, 22-godišnja Allison Schmitt, srebrna s dvostruko duže dionice. Do cilja je doplivala u vremenu novog olimpijskog rekorda - 1:53.61. Deklasirala je konkurenciju, tako da je drugoplasirana Francuskinja Camille Muffat zaostala za njom gotovo pune dvije sekunde. Bronca je pripala Australki Bronte Barratt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo