KOLCEM, LANCEM, BOKSEROM...

UEFA SE NE ŠALI: Rusima 150.000 eura kazne, lete s Eura ako navijači opet budu divljali

UEFA je u utorak odlučila kazniti Ruski nogometni savez (RFU) sa 150.000 eura i uvjetno diskvalifikacirati s Europskog prvenstva u Francuskoj nakon što su ruski navijači sudjelovali u neredima u Marseillu.

“Optužbe vezane uz nerede, upotrebu pirotehnike i rasističko ponašanje iznesene su protiv RFU-a”, stoji u priopćenju UEFA-e.

U slučaju ponavljanja – lete s Eura!

Etičko povjerenstvo je odlučilo kazniti RFU kaznom u visini od 150.000 eura te odredilo uvjetnu diskvalifikaciju za rusku reprezentaciju do kraja Eura, što znači da će u slučaju ponavljanja incidenata Rusija biti izbačena s turnira.

“U slučaju izbijanja sličnih incidenata na stadionu za vrijeme preostalih ruskih susreta na Euru diskvalifikacija prestaje biti uvjetna”, dodaje UEFA čije su ovlasti ograničene samo na sportske objekte.

Policija će deportirati 29 ruskih navijača

Nasilni neredi u Staroj luci u Marseilleu, u kojima su sudjelovali ruski, engleski i francuski huligani počeli su u četvrtak i nastavili se u petak, da bi kulminirali u subotu kada su morale intervenirati snage sigurnosti koje su koristile dimne bombe i vodene topove.

U utorak je francuska policija pokrenula antihuligansku operaciju u gradu Mandelieu blizu Cannesa, nakon što je identificirala 29 ruskih navijača osumnjičenih da su sudjelovali u neredima koji su se događali prije, za vrijeme i poslije utakmice između Rusije i Engleske u Marseilleu. Oni su u prihvatnom centru na francuskoj granici i bit će izbačeni iz zemlje.

Engleska – Wales je nova utakmica visokog rizika

Između 40.000 i 50.000 engleskih navijača trebalo bi stići u četvrtak u Lens gdje će na Europskom prvenstvu u nogometu u sklopu skupine B međusobno igrati Engleska i Wales što francuske vlasti ocjenjuju utakmicom visokog rizika.

Ta je procjena utemeljena na broju rezervacija na trajektima koji voze između Engleske i Francuske te na rezervacijama za Eurotunnel i za Eurostar. Ta brojka premašuje kapacitet stadiona u Lensu koji može pirmiti 35.000 gledatelja.

Ograničenje prodaje alkohola

Susret, već okvalificiran kao rizičan, dobiva posebno na važnosti nakon nereda koji su pratili susret između Engleske i Rusije u subotu u Marseilleu. Osim toga, utakmica Rusija-Slovačka, koja je na rasporedu u srijedu u 15 sati u Villeneuve-d’Ascqu, u predgrađu Lillea, tridesetak kilometara od Lensa, izaziva bojazan od novih nereda.

Regionalna policija je stoga povećala broj pripadnika snaga reda te je pojačala ograničenja za prodaju alkohola.

Ukupno je mobilizirano 2400 osoba za sigurnost, od čega 1200 policajaca i žandara. Policajci će biti raspoređeni i unutar stadiona.

Povratak na Net.hr