SAVRŠEN PRVI HRVATSKI DAN U LILLEU: / Nevjerojatni Marin pomeo Tsongu za drugi bod u finalu Davis Cupa

Image
Foto: AFP

Marin Čilić pomeo Jo-Wilfried Tsongu. Hrvatska nakon prvog dana finala vodi velikih 2-0

23.11.2018.
19:27
AFP
VOYO logo

JO-WILFRIED TSONGA - MARIN ČILIĆ 3-6, 5-7, 4-6


Hrvatska teniska reprezentacija povela je s 2-0 protiv Francuske u petak, u spektakularnom finalu Davis Cupa u Lilleu, nakon što je u prvom susretu sjajni Zagrepčanin Borna Ćorić svladao Jeremyja Chardyja s 6-2, 7-5, 6-4, u drugom dvoboju dana Marin Čilić je bio bolji od Jo-Wilfrieda Tsonge sa 6-3, 7-5, 6-4...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još samo bod za povijesni naslov Davis Cupa

Hrvatskoj je tako za naslov pobjednika u posljednjem izdanju Davis Cupa u ovakvom formatu potreban još samo jedan bod iz preostala tri susreta, a do njega može doći već u subotu kada je na programu igra parova. Za Hrvatsku su prijavljeni Ivan Dodig i Mate Pavić, dok će za Francusku igrati Pierre-Hugues Herbert i Nicolas Mahut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko Francuska u subotu smanji na 2-1, odluka o pobjedniku bit će odgođena za nedjelju kada bi u prvom dvoboju trebali igrati Čilić i Chardy, a ako bude 2-2 odlučujući bi susret trebali igrati Ćorić i Tsonga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je dosad jednom bila pobjednik najcjenjenijeg teniskog momčadskog natjecanja (2005) dok je jednom izgubila u finalu (2016).

Po jedan break u svakom setu

Čiliću je za pobjedu protiv Tsonge bio dovoljan po jedan "break" u svakom setu, u prvoj dionici je oduzeo servis Tsongi u šestoj igri, u drugoj u 11. igri, a u trećoj u petoj igri. Tijekom čitavog prvog seta Čilić je izgubio samo jedan poen na svom početnom udarcu, a iako nije bio toliko uvjerljiv u preostala dva seta nije niti jednom izgubio gem na svoj početni udarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osmoj igri drugog seta te u četvrtoj igri trećeg seta morao je spašavati po dvije "break-lopte" Tsonge, a Francuz je posljednju priliku za povratak propustio u šestom gemu trećeg seta kada je, nakon ukazane mu pomoći zbog ozljede prepona, stigao do još jedne prilike za "break" koju nije iskoristio. Ustvari, u svih tih pet situacija Čilić je odlično servirao pa Tsonga nije niti imao realnih izgleda za osvajanje poena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

FRANCUSKA - HRVATSKA 0-2

Jeremy Chardy - Borna Ćorić 2-6, 5-7, 4-6

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jo-Wilfried Tsonga - Marin Čilić 3-6, 5-7, 4-6


Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-6 - GEM, SET, MEČ. HRVATSKA IMA I DRUGI BOD! Odličan rasplet nakon prvog dana finala Davis cupa u Lilleu, Marin Čilić donio je Hrvatskoj veliku prednost i ušutkao stadion Pierre Mauroy. U meču prije, Borna Ćorić bio je bolji od Chardyja također s 3-0 u setovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4-5 - Laganije je Marin ušao u ovaj Tsongin servis gem i izgubio ga, ali sad servira za meč.

3-5 - Marin je na korak od osvajanja drugog boda za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3-4 - Tsonga smanjuje na 4-3. Sve se teže domaći igrač kreće i teško da može parirati Marinu u ovom ostatku meča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-4 - Ponovno je Marin breaknuo Tsonga. Vratio se Francuz nakon desetominutne pauze i otišao na 0-30, činilo se kako mu ej pauza dobro došla, ali Marin je odgovorio s dva izvrsna servisa i došao na 30-30. Nakon toga na drugom servisu Čilić poklanja francuzu break loptu koju Marin neutralizira novim asom, dok je break potvrdio još jednim svojim dobrim forhendom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-3 - Marin je breaknuo Tsongu. Još samo malo dijeli Hrvatsku do drugog boda u finalu Davis Cupa, za sad je hrvatski dan u Lilleu savršen. Odmah je Tsonga uzeo medicinski time out. Pravilo medicinskog time-outa tri minute od trenutka kad liječnik konstatira o čemu se radi. Vraća se na teren iz svlačionice Tsonga i ne izgleda baš optimistično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2-2 - Ponovno je Marin morao spašavati dvije break lopte, ali je još jednom pokazao kakva je igračina i da je bolji od Tsonga.

2-1 - Preiskusan je Tsonga da bi se predao nakon 2-0 u setovima. Francuz je pritisnuo i uzeo svoj servis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1-1 - Marin ništa ne prepušta slučaju. Tako se odgovara na dobar servis protivnika koji je sad pod pritiskom. Marin je poravnao rezultat u trećem setu. Ponovno je utihnula francuska publika, a čuju se naši navijači: "Bježite ljudi, bležite iz grada", čuje se s tribina. Samo neka se čuje, neka se ori hrvatska pjesma u ovom povijesnom trenutku za naš tenis.

1-0 - Tsonga otvara treći set servisom, obranio ga je Francuz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TREĆI SET

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5-7 - Ma tako je, Marine, idemoooo prema drugom bodu u finalu Davis Cupa! Hladnokrvno serviranje u odlučujućem gemu odvelo je Hrvatsku na 2-0 u setovima u drugom meču. Utišao je Marin publiku u Lilleu, a ponovno se stadionom zaorila pjesma hrvatskih navijača. "Zovi, samo zovi", odzvanja ovim, inače nogometnim zdanjem posebno pripremljenim za ovu prigodu.

Image
Image

5-6 - Bravo Marine, uzima Hrvat servis Tsongi u ključnom trenutku. Bitno da se te oscilacije Marina Čilića u drugom setu stave na minimum. To se sad i događa... Inače, situacija u ovom dvoboju je slična kao u onom prethodnom, Birninom. Kao i Ćorić u drugom setu prvog meča, Marin stiže do breaka za 6-5 i servira za velikih 2-0.

5-5 - Može i Marin bez izgubljenog poena na servisu u drugom setu, odgovorio je naš tenisač Francuzu na isti način. Poravnao je rezultat prebacio pritisak na Tsongu. Uzbudljiv meč, pun sjajnih poteza.

5-4 - Moćno je odgovorio francuski tenisač Marinu Čiliću na svom servisu i bez izgubljenog poena stigao gem do drugog seta. Francuz je itekako opasan, probudio se i sad prijeti našem najboljem tenisaču. Čilić servira za ostanak u ovom setu. Nadamo se kako će u tome uspjeti.

4-4 - Marin se spasio "kroz ušicu igle". Tsonga je imao 40-15, no odličnim je servisima prvi hrvatski reket spasio gem, a stadionom se zaorilo "zovi, samo zovi" na što je Tsonga vidno negodovao. Marin je na to smirio hrvatske navijače, gestikulirajući rukom da budu tiši. Nakon toga je odservirao i pogodio.

Galerija

Image

BITKA U LILLEU KOJA BI MOGLA BITI I KLJUČNA: Ove slike govore više od tisuću riječi

Image

BITKA U LILLEU KOJA BI MOGLA BITI I KLJUČNA: Ove slike govore više od tisuću riječi

4-3 - Francuz brani servis i dobiva pljesak 19, 444 navijača. Opet je prijetio Marin, pritiskao, napadao, nije se povlačio na njegove returne, ali nedovoljno da bi ozbiljnije ugrozio protivnika. Francuz je otišao na 4-3 i izgleda kako će scenarij biti veoma sličan onome u prvom meču. Nadamo se i završnom scenraciju u obliku pobjede...

3-3 - Tsonga i dalje nema odgovor na Marinov servis.

Galerija

3-2 - Kakva šteta! Imao je Marin 0-30 u petoj igri drugog seta, ali nije uspio dodatno zaprijetiti Francuzu koji je zaigrao bolje i puno je opasniji. Tsonga je sigurnim servisom uspio zadržati svoj servis i nastaviti neizvjesnost u drugom setu. Publika na stadionu vidjela je priliku i pokušava sve češće izbaciti Čilića iz takta, poremetiti mu ritam, koncetraciju, mirnoću...

2-2 - Francuz je uspio doći i do svog drugog poena u meču na Čilićevom servisu, a Marin ga je još jednom ostavio u prašini, dajući mu do znanja kako igraju majstori, kako se igra za zastavu, boje, domovinu i naciju. Jednom riječju, za - Hrvatsku!

2-1 - Uz male probleme, francuski tenisač se porbudio i stigao do drugog gema u drugom setu. Odlično je u dva narata vraćao Čilić, ali to nije bilo dovoljno da ozbiljnije zaprijeti Francuzu u ovoj trećoj igri drugog seta. Za break priliku morat će se Marin ipak malo bolje potruditi.

1-1 - I ponovno bez izgubljenog poena uzima Marin svoj servis. Negodovao je Tsonga na duge Marinove pripreme za prvi servis, a Čilić mu je odgovorio jednim lijepim, moćnim asom. Zatim je ispalio još jedan winner 215 na sat i još jednom nije dopustio Tsongi da osjeti kako je to pogoditi na njegovom servisu. "Ne Tsonga", kaže Marin svojom igrom za sad.

1-0 - Drugi set servisom je otvorio Jo Wilfried Tsonga, dobro je to za njega nakon prvog seta u kojem nije mogao parirati Hrvatu. Dobro je odservirao Francuz i Čiliću dopustio da mu samo jednom oduzme poen. No, vidjet ćemo koliko će izdržati. Vidi se njegov nedostatak igranja u Davis Cupu ove sezone.

DRUGI SET

3-6 - MARIN UZIMA PRVI SET! Odlična Čilićeva igra donijela mu je prvi set protiv Tsonge, hrvatska Davis Cup reprezentacija suvereno korača prema "salatari". Marin je na svom servisu u prvom setu izgubio samo jedan poen. Bravo, Marine, idemo i po drugi bod! Pogledajte u brojkama i postocima kako je to dobro izgledalo, kako to dobro izgleda...

Image
Image

3-5- Tsonga je spasio servis, teškom mukom izvukao se iz ponora, ostvario 40-40, uzeo i dva poena poslije. No, vidjet ćemo ga sad.

BREAK ČILIĆ 2-5 - Marin velikim koracima grabi prema prvom setu! Još jedan siguran servis i Čilić je samo gem udaljen od uzimanja prvog seta. Jako dobar početak finala, mora se priznati. Samo tako i dalje.

BREAK ČILIĆ 2-4: Prva ozbiljnija prilika i evo nam nove prednosti i u drugom meču. Odlično izgleda Marin Čilić i sa osnovne linije i na mreži, a to mu je donijelo prvi break u finalu. Na dobrom smo putu da već prvog dana napravimo veliki posao.

2-3- Igra Marin sigurno protiv Tsonge.

2-2 - Ne da se ni Francuz, i on brani svoj početni udarac. Trenutno se na njemu ne vidi da su ga prije koji dan bolovi udaljili s treninga, a još manje da je u posljednjih godinu dana jako malo igrao, što mu je i što mu čini probleme u ovom meču. Rezultat je izjednačen, a napetost raste.

Galerija

1-2 - Još jednom je na svom servisu siguran Marin. Dominantno je odservirao Čilić i zasad nije izgubio ni poen na svoj servis.

1-1 - Tsonga brani svoj servis.

0-1-Marin je bez izgubljenog poena započeo meč. Ako se po jutru dan poznaje...

Počeo je meč. Čilić prvi servira. AJMOOOO Marine....

Uskoro izlaze tenisači na teren.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo