SVIJET SAD KONAČNO MOŽE OTVORITI OČI: / Otkrivena prava istina o Novaku Đokoviću

Image
Foto: Screenshot: You Tube
22.3.2016.
9:39
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Podsjetimo, Novak Đoković ponovno je otvorio vječnu temu o ravnopravnosti spolova u tenisu. Prije nekoliko je dana direktor turnira u Indian Wellsu Raymond Moore izjavio da ženski WTA Tour jaše na valu muškog tenisa, te da bi tenisačice trebale na koljenima zahvaljivati Bogu što postoje Roger Federer i Rafael Nadal koji nose cijeli sport.

Izazvalo je to velike prijepore, dosta je onih koji su osudili i koji se ne slažu sa Mooreovim riječima, a u raspravu se uključio i najbolji tenisač svijeta Đoković. Prvi reket svjetskog tenisa kazao je da Mooreova izjava nije bila politički korektna, ali je i istaknuo da bi muškarci ipak trebali dobivati veće nagrade na turnirima. To je objasnio riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivao se na statistiku, ali...

“Statistika pokazuje da znatno više gledatelja dolazi na muške mečeve. Mislim da je to jedan od razloga zašto bismo trebali imati veći nagradni fond. Sve dok je tako, sve dok imamo dostupne statistike i podatke o tome tko privlači veću pažnju, više gledatelja, tko prodaje više ulaznica, mislim da bi nagrade trebale biti poštenije raspoređene”, rekao je Đoković nakon finala u kojem je deklasirao Kanađanina Miloša Raonića sa 6:2, 6:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izjava uzburkala duhove, odmah proglašen seksistom

Ova njegova izjava uzburkala je duhove u čitavom teniskom svijetu, ali najviše u Velikoj Britaniji. Bitanski mediji odmah su ga proglasili seksistom, Pandorina kutija se, tako, ovom njegovom izjavom otvorila. Nepovratno.

Izvučeno iz konteksta

Međutim, sad je na vidjelo izašla prava istina ili, bolje rečeno, potpuna istina u obliku svih njegovih izjava izrečenih na presici poslije finalnog meča u Kaliforniji koji stvaraju drugačiju sliku o Đokoviću, odnosno, prikazuju pravu istinu i ono što je srpski tenisač htio kazati. Britanci nisu bili prenijeli sve njegove izjave, izvukli su ovu spornu iz konteksta i Đoković se našao na stupu srama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nole seksist koji to nije

Znači, Đoković je od strane sedme sile bio upitan da li bi nagradni fondovi u svjetskom tenisu trebali biti izjednačeni. Novak je na ovo pitanje odgovorio na slijedeći način:

"Slušajte, ponovno, moj odgovor nije ni "da" ni "ne". Žene se trebaju boriti za ono što zaslužuju, a mi za ono što mi mislimo da zaslužujemo. A dokle god u ovoj čitavoj priči postoji statistika i sve te informacije o tome tko više privlači zanimanje teniskog svijeta, publike, tko proda više karata, na osnovu tih stvari treba napraviti fer i korektnu podijelu", objasnio je Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, uslijedilo je pitanje da li bi tenisačice trebale imati veće nagrade od tenisača ako njihovi mečevi postanu gledaniji. Nole je na to kazao:

"Apsolutno, apsolutno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, ove njegove riječi do sada nisu bile izašle u javnost, barem ne u trenutku javnog proizivanja Đokovića i etiketiranja kao seksista. U videu možete pogledati čitavu presicu i tako se sami uvjeriti što je Đoković ustvari kazao.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo