ŠARAPOVA POPUT SOVJETSKIH VOJNIKA: / Evo čemu je služio zabranjeni lijek

Image
9.3.2016.
12:21
VOYO logo

Meldonium, lijek kojeg je Ruskinja koristila služio je, inače, sovjetskim vojnicima tijekom rata u Afganistanu (1979.-1989.) kako bi bili što izdržljiviji. To je potvrdio IvarsKalvins, izumiltelj tog lijeka.

Nisu bili niti svjesni

"Visoka nadmosrska visina i manjak kisika - ako bi morali trčati 20 kilometara s opremom, uzrokovala bi ishemiju (smanjenje protoka krvi). Svi su zbog toga dobivali meldonium. Vojnici nisu niti bili svjesni da ga koriste niti ih je netko pitao pristaju li na to", rekao je Kalvins u jednom intervjuu za latvijski list Diena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koriste ga srčani bolesnici

Također, tom je prilikom naveo da meldonium nije doping nego sredstvo koje omogućava da se podnese veći fizički pritisak. Meldonium se, inače koristi i za liječenje srčanih bolesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, kompanija koja proizvodi ovaj lijek, latvijski Grindex, u svom je priopćenju između ostalog pojasnila da on ne može poboljšati učinak sportaša.

"Bilo bi razumno preporučiti ga sportašima kako bi izbjegli otkazivanje srca ili oštećenje mišića u slučaju neželjenog prezasićenja", poručuju iz kompanije, a malo više o meldoniumu možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ruske tenisačice, ona je već počela trpjeti štetu zbog svojih postupaka. Njeni najveći sponzori polako joj otkazuju unosne ugovore. Prozvođač sportske opreme Nike, švicarska urarska kompanija Tag Heuer i Porsche raskinuli su suradnju s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forbes je izračunao da Šarapova godišnje od sponzora uprihodi oko 27 miljuna eura što čini veliki udio u njenom ukupnom bogatstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo