Osvojen i Šangaj: Đoković suveren u Kini

Del Potro posustao u taj-brejku posle velike borbe

13.10.2013.
14:29
VOYO logo

Najbolji srpski teniser Novak Đoković odbranio je titulu na Mastersu u Šangaju, pobedom nad Argentincem Huanom Martinom del Potrom.

Novak je do druge titule za dve nedelje došao posle velike borbe u tri seta, sa 6:1, 3:6, 7:6 (7:3), posle dva sata i 32 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đokoviću je to ukupno treći trofej u Šangaju, pošto je u tom gradu slavio i 2008. godine, kada je tamo organizovan završni Masters sezone.

Đoković je odlično ušao u meč, Del Potro nije imao nikakva rešenja za njegovu igru, da bi se Argentinac potom probudio. U drugom setu viđene su obrnute uloge, da bi tokom odlučujućeg seta srpski teniser bio bolji, ali je meč rešio u svoju korist tek u taj-brejku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tok meča:

Novak je meč započeo veoma sigurnim servis gemom uz samo jedan izgubljeni poen. U istom ritmu nastavio je i na servisu Del Potra, pritiskao ga je, a iako je Argentinac odbranio njegovu prvu brejk priliku, drugu nije i srpski teniser je brzo stigao do 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Potro je imao priliku da odmah uzvrati Đokoviću, ali se drugi teniser sveta sjajno odbranio. Koristio je raznovrsne udarce, igrao nepredvidivo i tako nadmudrivao Argentinca. Odlično ga je posebno služio bekhend što se videlo u četvrtom gemu, kada je bez problema izborio dve brejk lopte i iskoristio već prvu posle greške Del Potra za ubedljivo vođstvo 4:0.

Ni u narednom gemu nije dao ni najmanju šansu Argentincu, koji je već u šestom gemu servirao za ostanak u setu. Novak je i u tom gemu imao šansu da završi prvi set, izborio je dve brejk prilike, ali se Del Potro odbranio i konačno upisao prvi gem na meču. Srpski teniser je svog rivala naterao da se pomuči da bi došao do tog gema, a potom je lako završio posao i sa 6:1 osvojio prvi set posle 34 minuta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dosta muke Del Potro je na početku drugog seta došao do prvog vođstva na meču, a potom ga je udvostručio prvim brejkom na meču. Đoković je taj gem odigrao veoma loše, u pojedinim trenucima je gubio ravnotežu pri kraju poena, i nije ni imao šansu za izjednačenje.

Argentinac je tada već počeo da liči na onog igrača koji je samo dan ranije lako pobedio Rafaela Nadala, a Novak nije uspevao da nađe pravi ritam. Del Potro je nastavio niz do 3:0, pre nego što je Đoković uz dosta muke osvojio prvi servis gem u drugom setu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Potro je u petom gemu najbrže završio posao od početka meča, a Novak mu je uzvratio na gotovo isti način. Đoković je ponovo počeo da koristi bekhend što je urodilo plodom u sedmom gemu, kada je došao do tri vezane brejk lopte. Ipak, Del Potro je odlično reagovao, odbranio se i poveo sa 5:2.

Đoković je sigurnim servisom uspeo da ostane u setu posle osmog gema, a tada je Argentinac servirao za izjednačenje i to je učinio bez izgubljenog poena sa 6:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po jedan dobar servis gem na obe strane viđen je na početku odlučujućeg seta i prilika za brejk nije bilo. U narednim gemovima je bio isti slučaj, ali je najviše problema na svom servisu imao Del Potro u četvrtom gemu, kada je izjednačio na 2:2.

Novak je u gemu koji je sledio imao dve gem lopte, ali je Argentinac zahvaljujući lošoj koncentraciji našeg tenisera, ali i padu u jednom trenutku, izjednači i dođe do brejk lopte. Đoković je tad as udarcem uspeo da se vrati u igru, a sa dva sigurna poena i povede 3:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je odigrao odlično u sledećem gemu, brzo izborio dve brejk lopte, ali se Argentinac odlično odbranio posle dugih razmena uradaca. Del Potro je osvajanje tog gema proslavio veoma glasno, da bi već u sledećem poenu napravio veliku grešku, zbog čega je bio potpuno zbunjen. Novak je njegovu zbunjenost iskoristio na najbolji način za 4:3.

Obojica su bili poprilično sigurni u narednim gemovima i brejkova i dalje nije bilo. Ipak, situacija se promenila u desetom gemu, Del Potru je popustila koncentracija, Novak je zaigrao agresivno, šetao je Argentinca po terenu i izborio dve meč lopte, koje je njegov rival odbranio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom gemu vodila se velika borba, Del Potro je imao glasniju podršku, a Novak je u jednom trenutku tražio od navijača da budu glasniji. Nijedan nije hteo da se pomeri sa osnovne linije, što je rezultiralo dugim razmenama i izjednačenjem 5:5, a potom i sigurnim servis gemovima i ulaskom u taj-brejk.

Uprkos tome što je meč tada trajao već dva i po sata, i Đoković i Del Potro su igrali odlično u taj-brejku. U šestom poenu viđeno je 24 razmene udaraca, a Novak ga je osvojio za 4:2. Nastavio je u istom ritmu, izborio tri meč lopte, iskoristio je prvu za trijumf posle dva i po sata igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo