VELIKA FRKA U MELBOURNEU / Ovo je osam ključnih pitanja i odgovora o čudnovatom slučaju Đoković: Sve je u rukama jednog političara

Image
Foto: Profimedia

Zanimljivo je da je federalni sud Australije zapravo donio odluku da se Novaku omogući viza, ali još je zanimljivije da njihova odluka ne znači baš ništa ako je poništi ministar Alex Hawke čija se mišljenje čeka

10.1.2022.
13:22
Profimedia
VOYO logo

U maniri glavnih likova najjačih sudskih trilera najbolji tenisač svijeta Novak Đoković odšetao je, bar danas, kao slobodan čovjek u australskom gradu Melbourneu.

Đoković je stigao na Australian Open s liječničkim izuzećem jer nije cijepljen, no, zbog administrativnih zavrzlama Novak je zadržan u pritvoru i isprva mu je uskraćena viza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAOS /

Svakakva srpska obilježja i neka druga na ulicama Melbournea: Policija morala smirivati razjarenu masu

Image
KAOS /

Svakakva srpska obilježja i neka druga na ulicama Melbournea: Policija morala smirivati razjarenu masu

Potaknula je ovakva Novakova sudbina i prosvjede u Srbiji i Australiji, policija je čak morala i suzavcem rastjerivati ljutitu rulju koja je pokušala zaustaviti Novakov automobil te je skakala po njemu.

Zanimljivo je da je federalni sud Australije zapravo donio odluku da se Novaku omogući viza, ali još je zanimljivije da njihova odluka ne znači baš ništa ako je poništi ministar Alex Hawke. Nije Hawke tu odluku donio danas, no može je donijeti narednih dana. U nastavku donosimo osam ključnih pitanja i odgovora o slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Zašto Novak ne smije u Australiju?

Savezna australska država Victoria, u kojoj se nalazi grad Melbourne koji je domaćin Australian Opena, propisala je da sve tenisačice i tenisači moraju biti cijepljeni protiv covida-19, osim ako postoje medicinski razlozi da to ne učine. Đoković zagovara pravo na izbor pri cijepljenju, a isprva nije htio odgovoriti na pitanje je li cijepljen ili ne. Iz svega se ovog da zaključiti da nije.

2. Zašto je krenuo u Australiju?

Novak Đoković stigao je Australiju jer je dobio posebno medicinsko izuzeće koje mu omogućuje da se natječe na Australian Openu necijepljen. Đoković nije jedini koji je dobio ovo medicinsko izuzeće, ali je jedini koji navodno nije predao pravi formular za dobivanje vize te je zadržan u pritvoru i nije mu omogućen ulazak u državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Zašto Đoković nije cijepljen?

Najbolji tenisač svijeta poznat je po svojim čvrstim stavovima, ali i nesvakidašnjim metodama treninga i prehrane. Đoković se često okreće alternativnim, neznanstvenim metodama, a poznat je, između ostalog, po brojnim posjetima "piramidama" u Bosni i Hercegovini, koje također nisu znanstveno priznate. Đoković je postao ikona antivaksera jer se od početka pandemije zalagao za slobodu izbora pri cijepljenju protiv koronavirusa.

4. Što je odlučio sud?

Australski sudac Anthony Kelly odlučio je da nije bilo razloga za oduzimanje vize Novaku Đokoviću pri dolasku u Australiju. Srbin je, naime, došao u Melbourne zaigrati na Australian Openu kao branitelj naslova, a umjesto toga našao se u imigracijskom pritvoru. Sud je naložio da se Đokovića pusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Je li odluka suda konačna?

Konačnu odluku o ostanku (ili deportaciji) Novaka Đokovića iz Australije donosi australski ministar Alex Hawke. On je u ponedjeljak propustio donijeti odluku o poništenju presude na federalnom sudu, no još uvijek postoji mogućnost da se Đokovića deportira iz zemlje, tvrde australski mediji. Čeka se, dakle, odluka, ministra Hawkea, a zasad je poznato kako neće doći prije utorka.

6. Je li Đoković dva puta prebolio koronu?

Novak je prvi put, koliko je poznato javnosti, imao koronavirus nakon turnira u Zadru. No procurile su u javnost i informacije da je prebolio koronu i drugi put. Objavljeni su njegovi nalazi te podaci da se dva dana nakon pozitivnog testa družio s djecom i dijelio im trofeje. Također, zabilježena su još neka Đokovićeva pojavljivanja u javnosti u periodu kada je, prema službenim podacima, bio zaražen. Ovo ostaje najveći misterij čitavog slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Što je Đoković rekao kad je došao u Australiju?

Novak Đoković stigao je na aerodrom i priznao da nije cijepljen. Procurio je transkript razgovora njega i policajaca u kojem se dalo razaznati da je došlo do nesporazuma i da Đoković nije imao dokumentaciju koja bi mu, u očima vlasti, omogućila nesmetan boravak u Australiji.

"Zbilja ne shvaćam što još tražite da vam predočim. Dao sam vam sve dokumente koje su Tennis Australia i vlada Victorije od mene zatražili u protekla tri ili četiri tjedna, moj menadžer bio je u stalnoj komunikaciji s njima. Ovo su pravila koja smo dobili, ja sam se prijavio, oni su odobrili, ne znam što još želite da kažem. Došao sam ovamo na temelju tih dokumenata, inače ne bih imao pravo doći. Stvarno ne razumijem zašto mi zabranjujete ulazak u zemlju. Čekao sam četiri sata i još uvijek ne shvaćam koji je razlog? Nedovoljno dokumenata?", rekao je, između ostalog, Đoković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. Tko je favorit za osvajanje Australian Opena?

Đoković će, ako nastupi na ovogodišnjem Australian Openu, biti glavni favorit za osvajanje ovog turnira. Novak je rekorder s devet osvojenih naslova prvaka u Melbourneu, a eventualnim bi osvajanjem ovog turnira postao najbolji tenisač svih vremena s najviše osvojenih Grand Slamova. Trenutno Rafael Nadal, Roger Federer i Novak Đoković imaju 20 osvojenih Grand Slam titula.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo